Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президенти Росії, Вірменії й Азербайджану досягли порозуміння щодо Нагірного Карабаху – заява

Президенти Росії, Вірменії й Азербайджану, що зустрілися в російському Санкт-Петербурзі, досягли порозуміння щодо Нагірного Карабаху, мовиться у спільній заяві, оприлюдненій за результатами низки двосторонніх і тристоронніх зустрічей.

Володимир Путін, Серж Сарґсян та Ільгам Алієв підтвердили попередні домовленості щодо стабілізації в зоні конфлікту і просування мирного процесу. Вони також домовилися збільшити число міжнародних спостерігачів у зоні конфлікту й висловили задоволення тим, що там останнім часом зберігається режим перемир’я, мовиться в заяві.

Як повідомив журналістам міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, Путін зустрічався окремо з Сарґсяном і Алієвим, потім вони мали ще кілька зустрічей утрьох.

Реагуючи на цю зустріч, міністри закордонних справ Вірменії й Азербайджану виступили в Єревані й Баку з заявами, в яких назвали її конструктивною і висловили сподівання, що процес мирного врегулювання конфлікту навколо Нагірного Карабаху буде продовжений.

Для Алієва і Сарґсяна це була друга зустріч, що відбулася після досягнутого на початку квітня перемир’я, яке зупинило новий спалах бойових дій навколо Нагірного Карабаху між військовими Азербайджану і сепаратистами, підтримуваними Вірменією. Перед тим вони зустрічалися у Відні у травні.

Нагірний Карабах, територія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив 1991 року незалежність у перебігу протистояння кінця 1980-х і війни 1990–1994 років, унаслідок яких загинули близько 30 тисяч людей, сотні тисяч стали біженцями, а Азербайджан втратив контроль над колишньою автономною областю і довколишніми територіями. У Баку вважають, що цей регіон, що складає близько 20 відсотків від усієї території Азербайджану, окупувала Вірменія.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ