Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Про переваги створення ОСББ в багатоквартирних будинках

Про переваги створення ОСББ в багатоквартирних будинках, - прес-служба віце-прем’єр-міністра України.

Від стану будинку залежатиме його вартість і якість життя мешканців. Якщо кажемо, що хтось повинен прийти і зробити, — то 25 років пройшло, а ніхто нічого не зробив. В нас біля 150 тис. багатоповерхових будинків, з яких 78-80 тис. – сектор, який має більше, ніж 5 поверхів. По кількості ОСББ і ЖБК — приблизно 28 700, це практично 20% від загальної кількості. З іншого боку, якщо взяти те житло, яке повинно бути модернізоване, то це трохи більше 30%. Водночас кількість людей, які об’єдналися з метою управління своєю власністю, вже є достатньою. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Інструменти, які ми впроваджуємо, щоб підтримати ОСББ і ЖБК, — це насамперед «теплі кредити» та програми Фонду енергоефективності, який повинен запрацювати. Зараз говоримо про більш системне рішення, яке стосується землі навколо будинку. Потрібно передавати в управління людям земельні ділянки, щоб вони могли розпоряджатися майданчиками, які є поряд, обслуговувати їх. Для нас важливе питання управління своєю власністю, можливості покращення її стану і впровадження енергоефективних заходів», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, люди, які не хочуть створювати ОСББ, платять за все стільки ж, як і мешканці будинків, де створені об’єднання. Натомість ОСББ, отримуючи такі ж кошти, починає капітальний і поточний ремонт, управляючи своєю власністю. «Закон про ЖКП передбачає розподіл повноважень і прав власника, а також – відповідальності надавача послуг. Зараз левова частка витрат комунальних підприємств, які подають воду або тепло, перекладається без лічильника на мешканців будинку. Є можливість встановлення комерційного обліку і можливість платити тільки за те, що відбувається всередині. По-друге, є можливість контролю за якістю виконання робіт, контролю за їхньою вартістю, отримання гарантійного періоду. Всі, хто є в ОСББ, не хочуть повертатися до ЖЕКу», — наголосив Зубко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ