Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Профспілки Сходу і Заходу хочуть разом вирішувати проблеми шахтарів

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України та обласне об’єднання Незалежних профспілок гірників України Західного Донбасу звернулась до профспілок ДП «Львіввугілля» з пропозицією об’єднатись навколо спільної проблеми – знаходження ринків збуту видобутого вугілля.

«Закликаємо вас спільно звернутися до уряду України з тим, щоб привернути увагу до цієї гострої проблеми і запропонувати вихід із неї. Вихід єдиний: стимулювання експорту електроенергії. Тільки експорт в умовах падіння внутрішнього споживання може стабілізувати енергетичну галузь, оскільки перспектив для зростання споживання всередині країни на сьогоднішній день не очікується. Для цього необхідна державна підтримка енергоекспорту. Потрібно зробити українську електроенергію конкурентною на ринках Європи, тобто виключити з ціни дотації іншим споживачам. Дане розпорядження КМУ розроблено Міненерго, погоджено НКРЕКП, АМКУ і знаходиться на узгодженні в Міністерстві фінансів та Міністерстві економіки України. В іншому випадку в червні ми очікуємо зниження обсягу експорту електроенергії на 30% порівняно з обсягом експорту в травні», - йдеться у зверненні до львівських вугільних профспілок.

"Сьогодні Профспілки, бізнес, держава мають об'єднати свої зусилля, а не обмінюватися публічними звинуваченнями. Тільки на державному рівні можна вирішити складну ситуацію, в якій сьогодні опинилися шахтарі державних і приватних шахт і енергетики. Закликаємо вас об'єднати зусилля - і замість того, щоб блокувати ТЕС, домогтися зростання експорту - у виграші будуть усі енергетики, і крім того, економіка України, яка отримає додаткові надходження валюти. Ми всі - шахтарі і енергетики, і всі проблеми, що склалися в галузі теплової генерації і вуглевидобутку України - наші спільні проблеми. Впевнені, що їх найкращим рішенням стане вироблення єдиної позиції, яка задовольнить всіх нас, дасть можливість ефективно працювати всім шахтам і ТЕС і не буде знову ділити нас на «схід» і «захід» і налаштовувати одне проти одного. Таке рішення існує», - йдеться у повідомленні.

«Усі теплові електростанції України через зниження попиту на електроенергію вже понад рік працюють у складі мінімального навантаження, - повідомив у коментарі Гал-інфо директор Бурштинської ТЕС Андрій Шувар. - У тому числі знизилось навантаження на енергоблоки Бурштинської  та Добротвірської ТЕС. Зокрема, на Бурштинській ТЕС лише від початку року виробництво впало майже на 40%, а з 12 енергоблоків працює лише 5-6. З них лише 1-1,5 блоки працює на експорт, тоді як у 2013-му на експорт працювало 4-5 енергоблоки. Відповідно знизилось споживання вугілля тепловими електростанціями. Зокрема, Бурштинська ТЕС зараз за добу спалює не більше як 8 тисяч тонн вугілля, а ще торік спалювала до 15 тисяч тонн».

Деякі експерти вважають, що вирішити проблему можна було б за рахунок експорту — тоді станції могли б збільшити виробництво електроенергії, а отже і закупівлю вугілля. Та ціни на українську електрику для її подальшого експорту залишаються неринковими. А отже охочих купувати нашу електрику за такими цінами немає.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ