Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Програма розвитку ООН презентуватиме у Львові звіт Комісії „Блакитної стрічки” „Держава та громадянин: виконуючи обіцянки”

З метою активізації та сприяння політичному діалогу у контексті місцевого та регіонального розвитку, Програма розвитку ООН організовує 25 жовтня 2006 року у Львові презентацію третього звіту Комісії „Блакитної стрічки” „Держава та громадянин: виконуючи обіцянки”. Про це повідомили у комісії «Блакитної стрічки» в Україні.
Метою третього звіту Комісії «Держава і громадянин: виконуючи обіцянки», який був офіційно представлений 21 вересня 2006 року у Києві, є визначення головних проблем, які необхідно і можливо вирішити в перші місяці роботи нового Уряду та нового складу Верховної Ради. ПРООН рекомендує цей звіт до уваги Уряду, ділових кіл та громадянського суспільства  та готова підтримати їх зусилля, спрямовані на реалізацію будь-яких з рекомендацій звіту.
Звіт визначає вісім пріоритетних заходів і закликає Уряд і Верховну Раду: cтримати дефіцит бюджету на рівні 2005 року та забезпечити інфляцію на рівні нижче 10%,  утримуючись від збільшення соціальних витрат; оперативно прийняти законодавство, необхідне для вступу України в СОТ, не переглядати результати вже завершених переговорів; прийняти зобов’язання  і провести широкомасштабну, прозору приватизацію; скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського  призначення; скасувати Господарський кодекс, прийняти та впровадити закон про акціонерні товариства; прийняти та ретельно впровадити законодавство про доступ до інформації та конфлікт інтересів; завершити запровадження принципу «єдиного вікна» для реєстрації підприємств та скоротити до мінімуму переліки необхідних документів та дозволів; збалансувати Пенсійний фонд, заморозивши розмір мінімальної пенсії, скасувавши привілейовані пенсії та розпочавши поступове збільшення пенсійного віку. 
Ці вісім пріоритетних рекомендацій були вибрані в результаті детального аналізу, який розглядає виклики України в чотирьох головних сферах: розбудова демократичної держави та ефективних інститутів; забезпечення стабільності макроекономіки; розвиток сприятливого підприємницького середовища та поліпшення інвестиційного клімату; рух до кращої соціальної політики. Ефективне врядування розглядається у звіті як передумова всіх реформ. Підвищення ефективності роботи Уряду та його підзвітності – передумова успіху у всіх інших сферах.  Покращення добробуту в Україні залежить від повернення до високих показників економічного росту, які спостерігалися на початку цього десятиліття. Але досягти швидких темпів росту стало важче через більш напружений бюджет, підвищення цін на енергоносії та більш жорсткі умови торгівлі. Дерегуляція, прозора приватизація та реалізація права власності необхідні для стимулювання інвестицій та ділової активності. Швидке зростання, а не перерозподіл доходів є ключем до покращення соціального добробуту. Хоча соціальні видатки допомогли знизити рівень бідності, структурні реформи запроваджені не були, і соціальна політика продовжує бути неефективною.
«Цей звіт був вироблений з метою допомогти Президенту, Уряду та Верховній Раді сформувати пакет законодавчих та політичних заходів на майбутні місяці, а також аби надати українському громадянському суспільству дієвий інструмент моніторингу процесу реформ в головних сферах життя, — зазначив Френсіс М. О’Доннелл, Постійний Представник ПРООН в Україні. — «Програма розвитку ООН готова підтримати ці зусилля, щоб забезпечити тривале економічне зростання і, таким чином, скоротити різницю в доходах між Україною та її західними сусідами».
Комісія «Блакитної стрічки» була ініційована та підтримана Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН). Комісія є повністю незалежним дорадчим органом, до складу якого були запрошені провідні національні та міжнародні експерти.
Аналітично-дорадчий центр «Блакитної стрічки» був створений в 2005 році для надання допомоги українському уряду в реалізації рекомендацій Комісії “Блакитної стрічки” в України. Головна мета Центру — сприяти наступному етапу соціально-економічної трансформації в Україні, шляхом надання підтримки у формулюванні політики, розбудові інституціональної потужності та стимулюванні і проведенні широкого діалогу на тему економічного розвитку.
ПРООН є глобальною мережею розвитку ООН, яка надає країнам знання, досвід та ресурси задля допомоги людям в усьому світі будувати краще життя. ПРООН зосереджується на допомозі країнам щодо розвитку  та вирішенні викликів демократичного врядування, викорененні бідності, подоланні ВІЛ/СНІДу, попередженні  криз та відновленні їх  наслідків, розвитку енергетики та довкілля Програма працює в 166 країнах світу, допомагаючи знаходити власні шляхи розв’язання глобальних та загальнонаціональних проблем розвитку.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ