Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Протести в Іраку: силовики застосовують шумові гранати, є загиблі

Сотні тисяч людей знову вийшли на антиурядові протести в Іраку. Силовики застосовують проти демонстрантів світлошумові гранати. Внаслідок травм від них загинула щонайменше одна людина.
Антиурядові протести у місті Ен-Наджаф, що у 160 кілометрах від Багдада

В Іраку у п'ятницю, 1 листопада, тривають антиурядові протести. Сотні тисяч людей по всій країні вийшли на акції, спрямовані проти політики уряду. У столиці країни Багдаді щонаймненше одна людина загинула на центральній площі Тахрір внаслідок вибуху шумової гранати силовиків, повідомляє агентство dpa з посиланням на свідків події. Сили безпеки використовують шумові для розділення натовпу людей, - передає DW.

За даними Комісії з прав людини, призначеної парламентом країни, у четвер, 31 жовтня, було вбито чотирьох протестувальників та ще 309 поранено. З початку протестів на початку жовтня загинули понад 230 людей. У комісії оголосили розслідування цих смертей та поранень демонстрантів.

Під час антиурядових протестів в Іраку загинули 157 людей

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International розкритикувала жорсткі дії іракських силовиків. За словами правозахисників з АІ, силовики використали проти протестувальників два типи гранат зі сльозогінним газом, які до цього ще не застосовувалися. За даними правозахисників, вони є важчими на спричиняють важкі травми чи навіть смерть у разі прямого потрапляння в людину.

Нагадаємо, протести в Іраку спалахнули 1 жовтня у Багдаді і поширилися на інші міста країни. Протестувальники виступають проти безробіття, корупції в уряді та низької якості послуг, зокрема відключення електроенергії та нестачі води. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ