Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Протягом тижня львів'яни зможуть безоплатно перевірити рівень цукру у крові

Сьогодні у Львові відкрили школу самоконтролю хворих на діабет. Це четверта установа такого типу і створена вона на базі ендокринологічного відділення IV міської клінічної лікарні. У Львові вже є три подібних заклади, куди хворі на цукровий діабет можуть звернутися з питаннями та за психологічною підтримкою. „Основна мета школи - попередити наслідки хвороби та зробити життя пацієнта повноцінним” - розповіла консультант школи самоконтролю IV міської клінічної лікарні Анна Цибуковська.

Кількість хворих на цукровий діабет в області складає 16399 осіб. З них 20% залежні від інсуліну. Лікарі зазначають, що проблем з забезпеченням інсуліном немає, гірше з альтернативними цукровознижуючими таблетками. Їх хворі мусять купувати самі, адже в міністерстві таких витрат не передбачили. Як розповіла головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров`я з ендокринології Вікторія Герасименко на одного діагностованого хворого припадає один недіагностований. 90% хворих дізнаються про свій діагноз, коли в них виникають серйозні проблеми зі здоров’ям. В основному це люди середнього віку, проте трапляються випади захворювання і у немовлят. Від ускладнень, спричинених цукровим діабетом, минулого року померло 161 людина. З них 134 - мешканці міста. Такий фактор пояснюється стресовими ситуаціями, в які вони більше потрапляють.
Відкриття школи відбулося в рамках проведення акції профілактики захворювань на цукровий діабет та приурочене до всесвітнього дня діабету. Протягом тижня люди зможуть звернутися в ендокринологічне відділення будь-якої поліклініки міста та перевірити свій рівень цукру в крові. Нормальний рівень цукру становить 3,3-5,5 мл., проте залежно від методики аналізу крові може сягати і 6,2. Небезпечним є не лише сам діабет, а й просто вищий від звичайного рівень цукру у крові. Людина з таким рівнем цукру повинна бути під контролем, адже навіть при незначному рівні цукру ускладнення можуть розвиватися.
Профілактичні заходи проводяться у Львові другий рік поспіль. В цей час поліклініки повністю забезпечені необхідними медикаментами. Під час минулорічної акції у Львові було обстежено 16 997 осіб. Підвищений рівень цукру в крові було виявлено у 1 706 осіб, з них цукровий діабет діагностовано у 439 обстежених.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ