Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Протистояння між урядом та Президентом продовжуватиметься – Ярослав Жаліло

Збільшення мінімального прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та пенсій, запропонованих поправками Президента в бюджеті на 2007 рік, що сьогодні затвердив парламент, не враховано. Так вважає директор економічних програм Національного інституту стратегічних досліджень (Київ) Ярослав Жаліло.
«Те, що відбувалося до цього моменту, можна назвати маніпуляціями цифрами – уряд наголошував на тому, що це бюджет розвитку, і водночас соціальний бюджет, а команда Президента навпаки – на тому, що соціальна лінія там майже відсутня. Мета таких дій обох сторін – боротьба за владу, контроль за економікою та ресурсами держави і, зрозуміло, за електорат. На мою думку, протистояння між урядом та Президентом продовжуватиметься, і тому тут вже краще питатися політологів, а не економістів, чим закінчиться цей процес», – сказав у коментарі «Гал-info» експерт.
З економічної точки зору, якщо Президент ветує бюджет на 2007 рік, то уряд буде змушений переробляти його, враховуючи зауваження Президента, тобто корегуючи видаткову та прибуткову частину бюджету. Уряд об’єктивно цього зробити до 1 січня не встигне, і тоді, допоки не буде прийнятий бюджет, буде діяти Бюджетний кодекс.
«Є ще два варіанти, – говорить експерт, – один з них – уряд внесе всі президентські правки в той бюджет, що вже є, і тоді навесні, коли він почне діяти, почнуть вилазити диспропорції та «дірки», але тоді уряд почнуть звинувачувати у непрофесійності. Інший варіант – Президент підпише прийнятий сьогодні бюджет, і тоді вже не буде ні «дірок» та розбалансованостей, ні соціальних видатків, але цей варіант є найбільш малоймовірним. Цей бюджет є бюджетом соціально-стриманим, бюджетом розвитку. З економічної точки досить продуманий, інше питання – чи вдасться уряду проконтролювати його виконання».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ