Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ріелтори Львова створюють Дисциплінарний комітет, який буде називати шахраїв

Провідні ріелтори Львова закликали людей обачніше купувати чи продавати квартири. Сьогодні, 26 лютого, під час прес-конференції в Інформаційній агенції «Гал-інфо» керівники підприємств, що вже понад 10 років працюють на ринку нерухомості, розповіли про масове шахрайство, несправжніх ріелторів та дали рекомендації, як не потрапити на гачок шахрая, інформує кореспондент Гал-інфо.

Нагадаємо, 19 лютого,  у Львові вперше  пройшли широкомасштабні збори, у яких взяло участь 227 ріелторів міста. У результаті було підписано Партнерську угоду про правила та принципи чесного ведення ріелторської діяльності.

Річ у тому, що сьогодні на ринку нерухомості Львова є понад 70 компаній, які готові якісно та професійно надати свої послуги та проконсультувати людей, однак не усі люди розуміють важливість цього. 

«Скажімо, ніхто із ріелторів не може подавати оголошення про продаж чи купівлю житла без дозволу власника, і це так є згідно із чинним законодавством України.

Ми вимагаємо від наших колег, щоб кожен із них мав ліцензію, був зареєстрований, як ФОП, та сплачував податки. Це і є перший крок до прозорості та відкритості ріелторської справи. Також усім ріелторам варто підвищувати свій рівень кваліфікації – це навчання, тренінги та семінари», - розповіла Ірина Яремко.

«Зокрема 19 лютого, ми домовились про те, що ріелтори повинні дуже докладно вивчати документацію кожного об’єкта. Тут важливо детально вивчити передісторію об’єкта та юридичний бік питання», - зазначила жінка.

Ірина Яремко закликала людей не вестись на різні «заманливі» оголошення, адже коли хтось заявляє в рекламі, що послуга для вас є безплатна, то це неправда. Безплатного нічого нема.

Своєю чергою Андрій Борисов розповів, що захист клієнта від шахраїв та недобросовісних осіб є основною метою справжніх ріелторів. 

Він наголосив, що обов'язковою умовою при надані послуги повинно бути підписання договору з клієнтом, який замовив послугу: орендарем, орендодавцем, продавцем чи покупцем. 

«Щодо аферистів та шахраїв, то таких ситуацій є безліч. Найчастіше стаються прикрі випадки, коли люди, зрештою, залишаються без житла, і тоді ми їм вже нічим не можемо допомогти», - додала Ірина Яремко.

За її словами, велику спокусу становить приваблива ціна на житло в ще незбудованому будинку. І тут непорозуміння з документами трапляться дуже часто, адже обізнаність населення із відповідним законодавством є дуже низькою.

«Ми радимо насамперед вивчити увесь пакет документів що стосується об’єкта, починаючи із рішення про виділення земельної ділянки чи придбання її. Також  ми закликаємо людей попросити у компанії - замовників будівництва  усі копії документів, з якими ви хочете ознайомитись. Однак люди не хочуть цього робити, адже йдуть за принципом «хтось порадив», часто вони орієнтуються на дешеву ціну і нерідко потрапляють у пастку», - додала жінка.

Про плани ріелторів Львова зазначила Ніна Бєнях: "Ми плануємо створити Дисциплінарний комітет, який би вирішував непорозуміння, що виникають, та інформував би про недобросовісних осіб та шахраїв».

Окрім того, ріелторські компанії готові безплатно консультувати бійців АТО, а також невдовзі планують провести безплатне навчання для жителів міста. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ