Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що оцінював оцінювач Володимир Лоза і куди зникли очисні споруди на Персенківці?

Журналісту «Гал-інфо» не вдалося віднайти недобудовані очисні споруди на вул. Персенківка, 19 у Львові, ринкову вартість яких минулоріч визначав оцінювач Лоза Володимир Васильович.

Натомість вдалося інше. Виявити за даною адресою за високим парканом (в 10 хвилинах ходу від прохідної Львівського автобусного заводу) ціле «бізнес-містечко» - з багатоповерховими складами, офісними приміщеннями, СТО, гуртівнями, виробничими цехами.

1/3

Куди поділися очисні споруди на Персенківці?

В червні минулого року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Волинській та Закарпатській областях, яке очолював Микола Копач, продало за заниженою вартістю фірмі родички фігурантки «Афери століття» недобудовані очисні споруди, розташовані за адресою м. Львів, вул. Персенківка, 19.

Ця оборудка стала можливою завдяки оцінювачу Володимиру Лозі, який, скоріше за все, суттєво занизив ринкову вартість об’єкта незавершеного будівництва.

Про що, зокрема, свідчать документи, які стосуються звіту про оцінку майна (недобудованих очисних споруд на Персенківці). Частина з них нещодавно була опублікувана на сайті «Гал-інфо» (публікація «Чи зловживав повноваженнями оцінювач Володимир Лоза?»).

Нагадаємо, що згідно підготовленого висновку про вартість майна, підписаного Володимиром Лозою двічі – як оцінювачем та як директором ТОВ "Західна Українська Консалтингова Компанія", ринкова вартість об’єкта оцінки була визначена у суму 2 805 324 грн. без ПДВ.

Водночас із документів, які стосуються звіту Володимира Лози про оцінку майна, було вельми складно зрозуміти, чому ринкова вартість об’єкта незавершеного будівництва була порахована саме в таку суму.

Передусім через те, що із копії цього звіту не зрозуміло, на підставі яких документів добродієм Лозою проводилася оцінка недобудованих очисних споруд. Окрім того, в даних метеріалах (в описах об’єктів, що входять до складу очисних споруд) відсутня інформація про їхню площу.

Поміж таких об’єктів незавершенного будівництва, які обстежив на предмет ступеня завершеності та описав оцінювач Володимир Лоза (не зазначивши при цьому відомостей про їхню площу) – блок очистки, насосна станція перекачки неочищених промстоків, приймальний резервуар, регулююча ємність, відстійник

Аби розібратися з цим питанням, журналіст «Гал-інфо» вирішив побачити на власні очі, як виглядають недобудовані очисні споруди на вул. Персенківка, ринкову вартість яких визначав оцінювач Володимир Лоза. Головною «орієнтировкою» при цьому слугували фотографії даних споруд, долучені Лозою до звіту про оцінку майно

Однак «на місці» по фотографіям оцінювача Лози виявити такі споруди не вдалося. Отож, можна припустити, що їх вже давно знесли, реконструювали, забудували, а фото до звіту оцінювача були долучені невідомо якої давності. Натомість за високим парканом (в 10 хвилинах ходьби від прохідної Львівського автобусного заводу) вдалося побачити ціле «бізнес-містечко» - з багатоповерховими складами, офісними приміщеннями, СТО, гуртівнями, виробничими цехами.

Хто та з якого часу користується усім цим «добром», яке, до речі, через високий паркан розгледіти дуже непросто? Коли саме та чи у законний спосіб на земельній ділянці під очисними спорудами були споруджені багатоповерхові склади? Чому новим власником недобудованих очисних споруд стала саме фірма родички фігурантки «Афери століття»? Що насправді являє собою вищеназваний звіт про оцінку майна від оцінювача Володимира Лози? Які зловживаня криються за усім цим з боку посадових осіб регіонального відділення Фонду Держмайна? На ці та інші питання «Гал-інфо спробує відповісти у наступних публікаціях.

Замість епілогу, або деякі відомості про фірми з назвою «Габен»

За наявною інформацією, у вересні 2005 року договір купівлі-продажу очисних споруд на Персенківці з Регіональним відділенням Фонду Держмайна у Львівській області уклало ТОВ «Габен».

Однак в 2016 році Господарський суд Львівської області розірвав даний договір купівлі-продажу недобудованих очисних споруд та зобов’язав фірму повернути приватизований об’єкт державі.

У судовому рішенні, зокрема, зазначено, що покупець зобов’язався протягом шести місяців з дня підписання договору переоформити права на об’єкт та права землекористування на ділянку під ним. Крім того, за додатковою угодою від січня 2011 року сторони дійшли згоди, що ТОВ «Габен» зобов'язується завершити будівництво об'єкта без збереження первісного призначення та ввести його в експлуатацію до 23.09.2015 року. Проте ці умови виконані не були.

У подальшому завдяки Львівській місцевій прокуратурі №1, яка подала позов до Господарського суду Львівської області, з ТОВ «Габен» (що зареєстроване за адресою: м. Львів, вул Персенківка, 19) було стягнуто близько 346 тис грн збитків на користь держави, завданих внаслідок невиконання умов договору купівлі-продажу недобудованих очисних споруд на вул. Персенківка, 19 у Львові.

Про земельну ділянку під недобудованими очисними спорудами відомо, зокрема, те, що її площа - 5,5708 га, призначення – для обслуговування будівель з виробництва хімічних продуктів. І що дана земельна ділянка знаходиться у тимчасовому користуванні ТОВ Фірма "Габен" (згідно договору оренди земельної ділянки від 02.06.2011 року терміном на 10 років до 06.06.2020 року). Відомо також, що ТОВ Фірма "Габен", яке також зареєстровано на Персенківці, фігурує у кримінальному провадженні за ч.1 ст.366 КК України (службове підроблення), що розслідується слідчим управлінням ГУ Національної поліції у Львівській області та яке стосується використання вищеназваної земельної ділянки.

Там само, до речі, зареєстрована ще одна фірма з аналогічною назвою - ТОВ «Габен-Україна», яке, як свідчить його сайт - gaben-cs1036286.uaprom.net – здає в оренду склади та офісні приміщення через контактну особу «Ігор Михайлович».

За інформацією системи YouControl, ТОВ Фірма "Габен" (розмір статутного капіталу - 375,00 грн) було зареєстровано 31.08.1994 року. Основний вид його діяльності - оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Засновниками та бенефіціарними власниками ТОВ Фірма "Габен" є Березовський Євгеній Ярославович та Саміла Ігор Михайлович.

ТОВ «Габен» (розмір статутного каріталу - 2 000,00) було зареєстровано 01.06.2012 року. Вид діяльності, засновники та бенефіціарні власники товариства такі ж самі як ТОВ Фірма "Габен".

ТОВ «Габен-Україна» (розмір статутного каріталу - 2 000,00) зареєстрували 22.12.2014 року. Основний вид його діяльності – «та сама» оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин. Засновниками та бенефіціарними власниками ТОВ «Габен-Україна» є Габуда Володимир Степанович та Жовнір Зоряна Михайлівна.

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ