Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Приєднання 800 гектарів землі до Новояворівська є незаконним – Володимир Говірко

Рішення про приєднання 800 гектарів землі до Новояворівська, яке прийняла учора Львівська обласна рада, є незаконним – стверджує депутат від ВО „Свобода”, голова тимчасової комісії щодо законності використання земель Володимир Говірко. Про це він заявив сьогодні на засіданні Львівського прес-клубу реформ.
Так, як пояснив депутат, під час прийняття цього рішення була порушена процедура і, як він прогнозує, Верховна Рада України, яка, нагадаємо, за рекомендацією обласних рад приймає рішення щодо меж населених пунктів, швидше за все його не прийме. Зокрема, частину земель, які приєднано до Новояворівська, є лісами першої категорії, якими може розпоряджатись виключно український парламент. Щоправда, як зазначив Говірко, пікантність цієї ситуації полягає навіть не в цьому, а в тому, що проектну документацію на цю територію розроблено на замовлення приватної фірми, у той час, як замовити генеральний план мала право тільки Новояворівська міська рада. За це комерційна фірма оплатила документацію, міська рада Новояворівська надала їй пріоритетне право на купівлю цієї земельної ділянки на аукціоні або на оренду землі. У договорі, який підписали  Новояворівська міськрада та комерційна структура, сказано про те, що міська рада має надати фірмі, яка оплатила проектну документацію, не менше 30 гектарів землі в оренду на 50 років.
Поряд з тим ситуація із Новояворівськом є не єдиним прикладом грубих порушень, допущених при зміненні меж населених пунктів. Зокрема, як зазначив депутат облради 5-го скликання Володимир Говірко, ЛОР прийняла рішення про долучення до міста Східниці близько 460 гектарів землі шляхом вилучення цих земель із двох навколишніх сіл. ЛОР проголосувала за це питання, в той час, як не було рішення сільських рад про те, що вони погоджуються на таке вилучення землі. Голова Дрогобицької РДА звернувся тоді до голови ЛОР, вказуючи на грубі порушення при вирішенні цього питання,однак на них ніхто так і не відреагував.
Дуже часто земельні порушення, за словами Володимира Говірка, допускають при приватизації державних земель. Зокрема, зараз на сесії облради розглядають питання про передачу 300 гектарів землів в селах Басівка, Годовище: „Тут дуже цікава ситуація, ця земля належить одному із державних НДІ, який є банкрутом, відповідно земля цього інституту має бути переведена у землі запасу. Однак цей державний інститут укладає угоду з комерційною структурою, що він не проти, щоб ця комерційна структура приватизувала землю, якщо вона зробить щось для села і якщо на це буде відповідне рішення сільської ради. Така угода сама по собі є абсурдом, однак те, що зробила ця комерційна структура для села, – вона завезла щебінь на підсипку доріг, в якому втричі перевищено вміст кадмію, що є важкою сполукою і окремі його елементи можуть бути радіоактивними”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ