Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пристрій для очистки океану зламався, не давши результату

Голландський винахідник Боян Слат заявив, що все ще вірить, що його план вартістю 360 мільйонів доларів може спрацювати.
очистний пристрій плаває в лагуні Аламеди, штат Каліфорнія, США

Амбіційний проект з очищення світового океану від забруднення був відсторонений. Фільтруючий щит проекту довжиною 2000 футів, який перебував на відстані понад 1000 миль від узбережжя Каліфорнії, розвалився напередодні Нового року під постійним вітром і хвилями Тихого океану, пише NBC News.

Молодий голландський винахідник, який створив проект "Очищення океану", сподівається одного разу розгорнути 60 пристроїв для видалення пластикового сміття з поверхні океану. У четвер, 3 січня,він заявив, що невдача його не зупинить.

У телефонному інтерв'ю зі свого офісу в Роттердамі Боян Слат сказав, що екран буде відбуксований на відстань приблизно 800 миль від Гаваїв. Опинившись там, він буде або відремонтований, або завантажений на баржу, щоб повернутися в порт Аламеда, штат Каліфорнія.

"Звичайно, це невелика прикрість, тому що ми надіялися протримати пристрій на локації трохи довше, щоб провести більше експериментів і вирішити проблему забруднення пластиком", - сказав Слат. "Але немає ніяких розмов про розчарування, бо це абсолютно нова категорія механізмів, які працюють в надзвичайно складних умовах ", - додав він. "Ми завжди враховували, що нам, можливо, доведеться тягати його взад-вперед кілька разів. Так що це дійсно не значний відхід від початкового плану"

Насамперед океанографи і екологи роками були стурбовані забруненням океану пластиком, але в 2018 році ця проблема привернула до себе загальну увагу, так як у багатьох юрисдикціях стали забороняти пластикові соломинки для пиття, столові прилади і пакети. Всесвітній економічний форум прогнозує, що загальна кількість пластикового сміття в океанах переважить всю світову рибу до 2050 року, якщо не прискорити утилізацію відходів.

Слат став першим підлітком, який придумав такий сміливий план з очищення океанів від сміття. Зараз, у свої 24 роки, він зібрав понад 40 мільйонів доларів від тисяч вкладників та технічних інвесторів у розвиток проекту. Зараз він курує штат з більш ніж 80 інженерів, океанографів та інших фахівців.

У результаті плідної роботи його команда спроектувала пластиковий бар'єр у формі труби, екранований непроникною синтетичною тканиною висотою 10 футів. Пристрій, який плаває на поверхні океану, розроблений так, щоб рухатись з вітром і хвилями з такою швидкістю, щоб U-подібний «масив» утримував пластик, який можна періодично збирати та відправляти до центрів переробки.

За оцінками передбачувана вартість одного екрану складає близько 6 мільйонів доларів. Таким чином, для роботи 60 фільтрів протягом трьох років в Тихому океані проекту в цілому необхідно 360 мільйонів доларів.

Проте, найголовнішим завданням на сьогодні для Бояна Слата та його команди залишається змусити прототип працювати.


переклад - Маркіян Налепа

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ