Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Питання Сходу і Заходу України загострені штучно – Ігор Скочиляс

Питання суперечностей між громадянами Сходу і Заходу України загострюються політиками штучно. Про це в коментарі «Гал-info» зазначив кандидат історичних наук, голова історичної комісії НТШ Ігор Скочиляс.
«Думаю, що події 2004 року продемонстрували, що проблеми від часів здобуття нашої незалежності, зосереджені на території теперішніх кордонів держави, практично не змінилися. Питання Сходу і Заходу держави були і загострюються штучно, але це в свою чергу, привід, щоб наслідувати політичний шлях Англії та Бельгії. Я бачу два основні чинники, які можуть змінити хід подій, зокрема, по-перше, політичний істеблішмент шукатиме консенсусу у розбіжних питаннях, а по-друге, це побудова громадського суспільства, коли знайдуть спільний знаменник для об'єднання. Думаю, що політики і надалі спекулюватимуть і на мовних питаннях, і проблемі Сходу-Заходу, займаючи радикальні позиції, але сам народ повинен скористатися в цілях об'єднання цим багатоманіттям, що обумовила наша історія», – говорить Ігор Скочиляс.
Нагадаємо, що сьогодні, 22 січня, у нашій державі відзначають День Соборності України. 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi Директорiя УНР проголосила Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу. Захiдно-Українську Народну Республiку проголосили 1 листопада 1918 року виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року – Станiслав (нині - Івано-Франківськ).
Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ