Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Разом до перемоги: у Львові презентували проєкт українсько-білоруського підручника правдивої історії

Сьогодні у Львівському пресклубі відбулася презентація унікального проєкту – видання навчально-методичного посібника з історії боротьби білорусів та українців проти спільного ворога.
Володимир Галик. Фото: Пресклуб

Книга готується спільно Дрогобицьким державним педагогічним університетом імені Івана Франка та благодійним фондом «Вільна Білорусь».

"Мета посібника - розвінчати радянські міфи про спільну історію України та Білорусі і показати об’єктивну картину боротьби обох народів проти російського поневолення. Це допоможе молодим поколінням уникнути помилок минулого і не повернути колесо історії назад. Адже вільна Білорусь неможлива без вільної України", - наголосив під час презентації заступник декана історичного факультету Дрогобицького університету Володимир Галик.

Посібник матиме 4 розділи: історичний нарис боротьби білорусів проти Московії та Російської імперії, порівняльна психологічна характеристика українців і білорусів, участь білорусів у волонтерському русі на підтримку України, методичні рекомендації щодо викладання цієї теми у школах.

"У посібнику ми проаналізуємо роль національних героїв, які можуть об'єднати білоруське суспільство, зокрема Франциска Скорини, Єфросинії Полоцької, Кастуся Калиновського. Адже багато білорусів боролися разом з українцями за незалежність своїх народів ще з часів Козаччини", - сказав Володимир Галик.

За його словами, у посібнику також йтиметься про сучасну боротьбу білорусів проти режиму Лукашенка та їхню підтримку України. "Багато білорусів-добровольців воюють в українській армії. А гасло "Живе Білорусь! Слава Україні!" об’єднує обидва наші народи", - резюмував історик.

Посібник буде надруковано українською та білоруською мовами і розповсюджено серед освітян та громадськості обох країн. Його презентація відбудеться навесні наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ