Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Референдум не має правового статусу для зміни політичного устрою держави – Юрій Шведа

«Перш ніж оголошувати наміри про політреферендум, варто згадати його правовий статус, який не змінює політичного статусу держави, а лише виступає дорадчим органом для політиків», – повідомив «Гал-info» політолог Юрій Шведа.
За його словами, відміна політичної реформи є прерогативою Верховної Ради і жодний референдум не може реально вплинути на голосування за її відміну.
«Тільки парламент, згідно з юридичними повноваженнями, може ставити питання про зміну політичного устрою і від нього залежить така зміна. Оголошувати про намір проведення всеукраїнського референдуму щодо скасування політичної реформи можу назвати лише політичним піаром для власної партії. Проте навіть в разі можливого оголошення референдуму варто звернути увагу на таке питання: чи політично доцільно його проводити, адже з референдуму як механізму вирішення актуальних політичних питань можуть скористатись політичні сили протилежного табору і винести на всеукраїнське опитування питання доцільності вступу України в НАТО, про визнання російської мови другою державною та про ставлення громадян до інституту президентства як такого, тому політичні наслідки можливого референдуму дуже важко спрогнозувати. Бажання про скасування політреформи, є, звичайно, добрим рішенням, проте тут може спрацювати стара приказка «Хотіли якнайкраще, а вийшло як завжди». Хоча для оголошення всеукраїнського референдуму немає ні політичних, ні правових підстав і навіть політична доцільність його проведення ставиться під сумнів», – сказав Юрій Шведа.
Політолог також висловив здивування з приводу бажання політичної сили «Наша Україна» скасувати політичну реформу, яку вони підтримували при її голосуванні у Верховній Раді. «Це непослідовна позиція, оскільки, ідучи на вибори, Віктор Ющенко говорив про необхідність прийняття політичної реформи, а тепер політична сила, лідером якої фактично є голова держави, заявляє про намір скасування політичної реформи. Прийшовши до влади і оцінюючи сучасний політичний стан у державі, Віктор Ющенко декларує іншу позицію, проте вона виглядає досить дивною і непослідовною, хоча Президента важко назвати непослідовним політиком. Переконаний, що УНП, оприлюднюючи намір про всеукраїнський референдум, хоче привернути до себе увагу і сказати про свої політичні плани», – зазначив Юрій Шведа.  
Нагадаємо, що Українська народна партія розглядає можливість скасування політреформи через референдум.  «Повзучий державний переворот є прямим наслідком так званої “конституційної реформи” тому необхідно провести всенародний референдум щодо відміни реформи", - про це повідомила прес-служба УНП в оприлюдненій заяві на сайті партії.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ