Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реліктова рослина вбиває вітчизняні водойми, - Асоціація рибалок України

Риби в Каскаді Дніпровських водосховищ стає все менше не тільки через браконьєрство, незаконний видобуток піску, скидання виробничих і побутових стоків, але і через червонокнижну рослину - Водяний Горіх, який настільки розрісся, що покриває величезні водні площі. Про це повідомили в прес служба Асоціації рибалок України.

Горіх негативно впливає на екосистему Дніпра, завдаючи колосальної шкоди рибним запасам. Одним з найяскравіших прикладів цього може служити Київське водосховище.

«Не знаю, чому Водяний Горіх досі залишається в Червоної книзі, - дивується голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. - Повне знищення йому ніколи не загрожувало. В природі в нього немає ворогів. Його не їдять рослиноїдні види риб. Сьогодні цей реліктовий загарбник займає тисячі гектар акваторії водосховищ Дніпровського каскаду і річкових заток. Вчені стверджують, що сьогодні його плантації повністю затягнули більше 20 квадратних кілометрів Київського водосховища».

Шкода, якої завдає Водяний Горіх,  колосальна. Він перешкоджає розвитку фітопланктону - найпотужнішого генератора розчиненого у воді кисню, без якого неможливе життя водних організмів. Під ним мертва вода без кисню - там не живуть жодні водні організми. Затягнувши «непрохідними хащами» природні нерестовища, він не дає рибі нереститися. Восени вся маса горіха опускається на дно і там гниє, що стає причиною зимового замору риби, під час, якого гинуть десятки тонн риби. Та й для людини рослина небезпечна: колючі, з величезними шипами плоди розносяться хвилями по берегах і травмують людей на пляжах (колючки легко пробивають підошву літнього взуття).

Учасники прес конференції відзначили, що негативний вплив Водяного Горіха на Дніпро і водойми зазначеними факторами не обмежується, але і цього досить, щоб негайно розпочати боротьбу з агресором, зарості якого в наступному році збільшяться, як мінімум у вісім-десять разів настільки він інтенсивне розростається.

Рибальська громадськість звернулася до Міністерства екології та природних ресурсів, Агентство рибного господарства України, а так само Інституту ботаніки та Інституту гідробіології Академії Наук України з офіційним листом, в якому звернула увагу на гостроту цієї проблеми і закликала  негайно розробити план меліоративних заходів щоб проріджувати зарості Водяного горіха, але відповіді поки не отримала.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ