Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рецепт здорового будинку

Побудувати власний здоровий будинок - це все одно, що приготувати сімейну вечерю. Повинно бути і красиво, і смачно, і корисно. Як же правильно «готувати» здоровий будинок? Як виявилося, це ціла наука, яку навіть не всі європейці освоїли. Зате українці можуть взяти рецепт на озброєння.

Отже, для «приготування» здорового будинку потрібно взяти п'ять «інгредієнтів».

Комфортна температура в приміщенні

Комуналка дорожчає не тільки в Україні. Та ж картина і у європейців, оскільки житловий фонд ЄС не настільки енергоефективний, як того хотілося б. За статистикою, на будинки припадає 40% всього споживання енергії в Європі. Тож не дивно, що в зимовий період, як показують результати дослідження «Барометр здорових будинків 2016», 45% жителів ЄС свідомо сидять в холоді заради економії енергії.

Та ось тільки економія ця сумнівна. Холод приносить з собою підвищене почуття дискомфорту, інфекції носа і горла. Це в кращому випадку. У гіршому — смерть від наслідків серцево-судинних захворювань, безпосередньо пов'язаних із занадто низькою температурою в будинку.

Дослідження в 11 європейських країнах показали, що майже 13 з кожних 100 тис. жителів вмирають щорічно від холоду в приміщенні. Але і надмірне тепло також може бути небезпечним, особливо для літніх людей, приводячи до поганої якості сну.

Неважко припустити, що якби в Україні провели аналогічне дослідження, результати були б схожими. Якщо не гірше.

Тому, як би високо не злітала комуналка, впадати в крайнощі не варто. Можна скористатися державною субсидією, а також модернізувати або повністю замінити систему опалення, щоб встановити комфортну температуру в будинку – щоб було не дуже жарко, і не дуже холодно. Це вбереже від інфекцій і зайвих витрат на відновлення здоров'я. Такий ось маємо перший «інгредієнт». Йдемо далі.

Свіже повітря

Здоровий будинок немислимий без постійного доступу свіжого повітря за рахунок вентиляції. Вона може бути природна, механічна або гібридна (комбінація механічної і природної). Слід зазначити, що найбільш ефективну природну вентиляцію забезпечують мансардні вікна. Рекомендована норма провітрювання - 2-4 рази на день. Включаючи опалювальний сезон.

Втім, як показує дослідження, 59% європейців провітрюють свої будинки менше рекомендованих двох разів на день. 47% говорять, що їм заважає провітрювати холод за вікном, і вони хочуть уникнути зайвих тепловтрат. Напевно, так думають і українці. Однак, це судження абсолютно помилкове. Адже не обов'язково робити вибір між комфортною температурою всередині і свіжим повітрям. Відкриті на п'ять хвилин вікна забезпечать швидку заміну повітря в кімнаті без втрат енергії, так як стіни, підлога, стеля і меблі не встигнуть охолонути за цей час. Після зігріти потрібно буде тільки свіже повітря.

А недостатнє провітрювання і, як наслідок, підвищений рівень вуглекислого газу викликають втому і апатію, з'являється сухий кашель і головний біль. Можуть загострюватися такі хронічні захворювання, як астма.

Хороші умови для сну

Заміри «Барометру» показують, що 77% жителів Євросоюзу не мають оптимальних умов для сну. Більше 60% скаржаться на систематичне його порушення. 72% європейців не провітрюють свої спальні перед сном. В результаті, тільки 29% опитаних відчувають себе здоровими.

Недосипання підвищує схильність до різних захворювань, загрожує нещасними випадками на роботі і труднощами при прийнятті рішень. Також безсоння є однією з причин абсентеїзму, коли важливі справи переносяться «на потім».

Згідно з результатами дослідження, європейці, житло яких дозволяє мати хороші умови для сну, швидше за все, на 50% відчуватимуть себе здоровішими і енергійнішими.

Тому для українців, як і для європейців, рецепт здорового сну однаковий - комфортна температура і свіже повітря.

Відповідний рівень вологості

Важливу роль у створенні здорового будинку відіграє рівень вологості і відсутність плісняви.

Прибирання в будинку, приготування їжі та прийняття душу додають вологу в повітря. Наприклад, життєдіяльність сім'ї з чотирьох осіб кожен день «впорскує» в будинкове повітря до 10 літрів води.

Як правило, волога накопичується на віконному склі. Якщо нічого з цим не робити, з'являється пліснява.

Європейське дослідження констатує, що до 60% жителів будинків, в яких завелася пліснява, страждають від сухості і подразнення в горлі. У будинках європейців, які не мають такої проблеми, цей відсоток падає до 43%.

Таким чином, загальний ризик розвитку астми приблизно в два рази вище в будинках з цвіллю та пліснявою, ніж в будинку без плісняви та вологості.

Денне освітлення

Напевно, це основний «інгредієнт» в рецептурі здорового будинку. Саме від кількості денного світла в домі залежить міцне здоров'я мешканців, їх рівень задоволення життям, продуктивність і стійкість до хвороб. Адже його нестача може привести до порушення сну, стресу, ожиріння, втоми і сезонної депресії (SAD).

Як показує «Барометр здорових будинків 2016», 76% європейців компенсують недостатній рівень денного світла штучним освітленням. Це досить таки відчутний удар по енергоефективності будинку.

74% європейців, в разі модернізації свого житла, вважають дуже важливим забезпечити більше надходження денного світла, в тому числі і за рахунок встановлення мансардних вікон. Ці дані збігаються з кількісними дослідженнями Університету Гумбольта в Берліні і Групи VELUX. Вони показують, що коли люди впустять в свій будинок більше денного світла, вони самі побачать різницю і зрозуміють, що втрачають зараз.

І нарешті, цей стимул призведе до більшої енергоефективності, оскільки енергоефективність і здорове житло йдуть пліч-о-пліч.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ