Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Результати розслідування свідчать про причетність до збиття літака держави-агресора, - МЗС України

Оприлюднення попередніх результатів розслідування катастрофи літака Малайзійських авіаліній МН17 є важливою віхою на шляху до нашої спільної кінцевої мети – притягнення до відповідальності усіх винних у збитті літака. Це наш моральний обов’язок перед 298 загиблими, їхніми родичами та близькими. Про це йдеться в заяві МЗС України оприлюдненої після оголошення попередніх результатів роботи Спільної групи з розслідування катастрофи Боїнга.

Оприлюднення цієї інформації є важливою віхою на шляху до нашої спільної кінцевої мети – притягнення до відповідальності усіх винних у збитті літака. Це наш моральний обов’язок перед 298 загиблими, їхніми родичами та близькими.

"Важливо, що попередні результати кримінального розслідування підтвердили висновки технічного звіту, який було оприлюднено у жовтні минулого року Радою з безпеки на транспорті Королівства Нідерланди. А саме - падіння літака було спричинено вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеній зенітно-ракетним комплексом «Бук»", - наголосили в МЗСУ.

При цьому, зауважили в дипломатичному відомстві, у ході кримінального розслідування було розглянуто і відкинуто всі інші можливі версії причини цієї жахливої трагедії.

"Цим покладено край усім спробам РФ дискредитувати діяльність Спільної слідчої групи та результати розслідування через поширення спотвореної або сфабрикованої інформації", - йдеться в заяві.

Водночас, наголосили дипломати, новий і вкрай важливий елемент сьогоднішньої доповіді - інформація про маршрут, яким зброя потрапила з Росії на територію України та була вивезена у зворотному напрямку через контрольовану лише росіянами та їхніми бойовиками ділянку українсько-російського кордону.

"Це ще раз вказує на безпосередню причетність держави-агресора до збиття літака. Розслідування щодо конкретних підозрюваних, ланцюга підпорядкованості та передачі команд наразі триває з тим, щоб вже найближчим часом передати справу на розгляд належної судової інстанції", - йдеться в заяві МЗС. 

На думку української сторони, найефективнішим було б створити міжнародний трибунал під егідою РБ ООН. Попри широку міжнародну підтримку цієї ідеї, Росія стала свого часу єдиною країною, яка ветувала резолюцію РБ ООН про створення такого трибуналу. У зв’язку з цим держави, слідчі органи яких беруть участь у розслідуванні, продовжують роботу щодо визначення механізму притягнення винних у катастрофі до відповідальності. Україна разом з чотирма іншими заінтересованими країнами й надалі продовжить надавати всебічну підтримку Спільній слідчій групі та робитиме усе можливе для сприяння кримінальному розслідуванню. Для його успішного завершення потрібна подальша підтримка міжнародної спільноти та співпраця з боку країн, як це передбачено резолюцією Ради Безпеки ООН 2166 (2014);

"Ми закликаємо усі країни активно співпрацювати в рамках кримінального розслідування. Очікуємо, що і Росія, під тиском міжнародного співтовариства, нарешті почне виконувати резолюцію Ради Безпеки ООН 2166 та свої міжнародні зобов’язання", - наголосили в міністерств. 

Нагадаємо, сьогодні, 28 вересня, було представлено попередні результати кримінального розслідування щодо збиття рейсу МН 17, що здійснюється Спільною слідчою групою під керівництвом Нідерландів та за участю України, Малайзії, Австралії та Бельгії.

В липні 2014 року Боїнг 777, який виконував рейс з Амстердама до Куала-Лумпур, розпався від вибуху в повітрі над Донеччиною. Усі 298 людей на його борту загинули. Міжнародні прокурори, які розслідують катастрофу МН17 на Донбасі в 2014 році, кажуть, що ракета, яка збила літак, була випущена з контрольованої сепаратистами території.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ