Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рішення суду щодо Бандери засвідчило курс влади на посилення протистояння в суспільстві - Ющенко

Віктор Ющенко вважає, що рішення Донецького окружного адміністративного суду про неправомірність присвоєння звання Героя України Степану Бандері засвідчило курс нинішньої влади на посилення протистояння в суспільстві. Про це йдеться у заяві лідера «Нашої України»., – повідросмила прес-служба НСНУ.

 

Текст заяви:

 

«Рішення Донецького окружного адміністративного суду про неправомірність присвоєння звання Героя України Степану Бандері засвідчило курс нинішньої влади на посилення протистояння в суспільстві. Для його поглиблення вже давно використовуються питання мови, церкви, історії. Тепер до них додалося ще й протиставлення одних героїв іншим.

 

Такі провокаційні технології є особливо цинічними і небезпечними саме напередодні святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Виключно розколу, а не об'єднанню суспільства служить тиражування імперських штампів, що за фальшивою парадністю приховують справжній героїзм, складність і трагічність української долі в ХХ столітті.

 

Наголошую, що для мільйонів громадян України Степан Бандера був і залишається національним героєм – лідером боротьби за незалежність, що розгорнулася в ході Другої світової війни і спиралася на широку народну підтримку у багатьох регіонах України.

 

Цьому народному визнанню не змогли перешкодити десятиліття репресій і зусиль радянської пропаганди. Розкриття архівів, робота істориків допомагає все ширшим колам суспільства зрозуміти роль цієї особистості - Степан Бандера увійшов до першої трійки всенародного рейтингу «Великі українці». Приниженням національних почуттів багатьох українців є заперечення ролі визвольної боротьби 40-50-х років у здобутті Україною незалежності

 

Не в змозі спростувати правду про цю боротьбу, влада намагається заховатися за судовим рішенням. Переконаний, що прийняте за формальними ознаками рішення з політичного по своїй суті питання лише в черговий раз демонструє проблемність українського правосуддя. Маємо ще один приклад залучення судової системи до політичної боротьби.

 

Проте жодна юридична казуїстика не може ввести в оману суспільство і не зніме з нинішньої влади відповідальності за вчинення такого кроку. Це рішення було заздалегідь запрограмоване зобов'язаннями, взятими у Москві її керівниками.

 

Обов'язок Глави держави – зміцнювати повагу до Української державності і героїв боротьби за неї, згуртовувати суспільство навколо національних інтересів, незважаючи на поточні політичні розрахунки чи амбіції сусідів. Закликаю Президента Віктора Януковича усвідомити свою відповідальність і вжити всіх передбачених законодавством можливостей для запобігання перегляду рішень про вшанування українських героїв.

 

Звертаюся до всіх націонал-демократичних політичних сил, до всіх патріотів України. Наш обов'язок - зайняти активну публічну позицію на захист національної гідності, нашої справжньої історії і всіх героїв, які боролися за вільну, соборну і незалежну українську державу. Ми повинні пліч-о-пліч протистояти спробам дискредитації визвольної боротьби, консолідуватися навколо цінностей демократичної європейської України.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ