Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рівно за рік в Україні будуть президентські вибори

Чергові вибори глави Української держави пройдуть 31 березня 2019 року, тобто рівно за 1 рік. Такий порядок встановлено чинною редакцією Конституції України, - Еспресо.

"Чергові вибори президента України проводяться в останню неділю березня п’ятого року повноважень президента України", - йдеться у ч. 5 ст. 103 Основного закону.

Виключення може бути лише у випадку дострокового припинення повноважень президента України, як це мало місце на восени 2014 року, коли Віктор Янукович самоусунувся від обов'язків керівника держави. Згідно з Конституцією, якщо подібне має місце, "вибори президента України проводяться в період 90 днів з дня припинення повноважень".

Та ж 103-тя стаття передбачає, що президентом може бути обраний громадянин України, який досяг 35 років, має право голосу, проживає в Україні протягом 10 останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою.

Окрім того, президент України не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Варто зазначити, що законодавство обмежує кількість термінів президентського правління для однієї особи (не більше 2-х поспіль), однак тим, хто ще не обирався, дозволяє скільки завгодно висувати свою кандидатуру.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ