Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія готується арештувати іноземні активи

Росія готується арештувати іноземні активи, - BBC.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росія має право вживати відповідні заходи у разі арешту за кордоном її активів за рішенням міжнародних судів.

"Наша держава повинна мати право запроваджувати відповідні обмеження, включаючи відмову від надання іноземній державі імунітету від наших судових рішень", - цитує заяву пана Медведєва агенція "Інтерфакс".

За словами російського прем'єра, це, зокрема, дозволить російським судам арештовувати майно таких країн у Росії.

Приводом для підготовки нового законопроекту став арешт російських активів у Франції та Бельгії.

Законопроект

Раніше російські газети повідомили, що законопроект, який наділяє Росію правом заарештовувати на своїй території майно іншої держави без її згоди, вже підготувало міністерство юстиції.

У документі пояснюють, що Росія у своїй зовнішньоекономічній діяльності змушена визнавати юрисдикцію іноземних і міжнародних судів, що означає часткову відмову від імунітету.

У зв'язку з цим, вважають автори документа, необхідно забезпечити баланс юрисдикцій, оскільки до іноземних судів подають дедалі більше позовів до Росії, а згоди Москви на участь у процесі не запитують.

Як повідомила газета "Ведомости", законопроект допускає обмеження імунітету іншої держави за принципом взаємності. Тобто російські суди зможуть заарештовувати тільки майно країн, які самі вжили щодо її активів такі заходи.

Крім того, вартість іноземного майна, арештованого у Росії, не може перевищувати вартість її власного майна, заарештованого владою іншої держави.

Розглянуть не раніше осені

На думку авторів законопроекту, санкцію на обмеження імунітету іншої держави має давати міністерство закордонних справ. У самому відомстві цю ініціативу прокоментувати поки що не змогли.

За інформацією "Комерсанта", документ уже схвалила урядова комісія із законопроектної діяльності. При цьому Держдума зможе розглянути його не раніше осені, оскільки перебуває на канікулах.

Опитані виданнями юристи та адвокати наголосили, що й зараз російські суди у багатьох випадках мають право заарештовувати майно інших держав на своїй території.

Істотною відмінністю у разі прийняття законопроекту стане тільки те, що Росія отримає право відмовляти в імунітеті тим іноземним установам, які в звичайних випадках усе ж користуються імунітетом.

Схожий законопроект уже вносили у Держдуму у 2005 році. Його ухвалили у першому читанні, проте потім розгляд затягнувся, і в 2011 році його відхилили через виявлені недоліки.

Арешти і скандали

Нещодавно російські активи арештовували у Франції та Бельгії. Підставою для накладення арешту стало рішення Гаазького суду стягнути з Росії приблизно 50 мільярдів доларів за позовом акціонерів ЮКОСа.

Найбільший резонанс викликало рішення бельгійської влади, оскільки там під санкції потрапили рахунки російських диппредставництв. У Москві те, що сталося, назвали порушенням Віденської конвенції про дипломатичні стосунки.

У свою чергу влада Бельгії перепросила і пояснила, що місцеві суди і пристави ухвалили суперечливе рішення без узгодження з вищими органами. Через кілька днів усі рахунки дипломатичних представництв Росії у Бельгії розблокували.

При цьому повідомляли, що тепер арешт загрожує і російським активам у США. Акціонери ЮКОСа подали в американський суд позов з вимогою визнати рішення Гаазького суду.

Крім того, акціонери домагаються арешту російських активів у Великобританії. Водночас юристи вважають, що особливості американської та британської правових систем дозволять Росії щонайменше відтягнути виконання рішення Гаазького суду.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ