Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Росія планує ввести на Донбас 68-ий «гуманітарний конвой»

У Росії заявили, що завершили формування вже 68-ї «гуманітарної автоколони», яку планують ввести на окуповану частину українського Донбасу, - Радіо Свобода.

Як повідомило Міністерство надзвичайних ситуацій Росії, в четвер вантажівки виїдуть із центру МНС у Ростовській області Росії і вирушать до Донецької і Луганської областей України.

Як стверджують у міністерстві, колона доставить близько 750 тонн «гуманітарної допомоги», до якої зарахували не тільки дитячі продуктові набори, медикаменти чи медичне майно, а й «навчальну літературу для підготовки до нового навчального року».

Як заявили в МНС Росії, колона пройде до державного кордону на пункти пропуску «Донецьк» і «Матвеєв Курган» у Ростовській області «для проходження необхідних митних процедур відповідно до міжнародного законодавства про доставку гуманітарних вантажів».

Досі жоден із 67 попередніх таких «гуманітарних конвоїв» українських митних і прикордонних процедур не проходив, бо не відповідав ні міжнародному, ні українському законодавству. Через це українські прикордонники і митники, які чергують на російських пунктах пропуску на кордоні з окупованою частиною Донбасу «Донецьк» і «Матвеєв Курган» для можливого оформлення гуманітарної допомоги з Росії, щоразу змушені відмовлятися від такого оформлення. Дотепер українська міжвідомча група щоразу здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій, Росія вводить ці конвої через кордон в односторонньому порядку.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки так званої «гуманітарної допомоги». Україна щоразу наголошує, що всі ці «гумконвої» з невідомими вантажами Росія вводить в Україну незаконно, без згоди і дозволу уряду України, без участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, який відмовляється супроводжувати їх, із грубими порушеннями українського і міжнародного законодавства і загальновизнаної міжнародної практики, а ті вантажі, про які заявляє Росія, часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними – такі, як підручники за російськими навчальними програмами, які запроваджують бойовики на окупованій частині Донбасу.

Таку поведінку Росії також критикує Захід.

Попередній, 67-й такий «гуманітарний конвой» Росія ввела на окуповану частину Донбасу наприкінці липня.

Від квітня Росія вдвічі скоротила частоту введення таких конвоїв – до одного разу на місяць із двох.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ