Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Війна з Росією

росія витратила на оборонку майже 66 млрд доларів напередодні війни з Україною - SIPRI

У 2021 році росія витратила майже 66 млрд. доларів США на сектор оборони.

Такого висновку дійшли аналітики з Інституту дослідження миру зі Стокгольму SIPRI, пише УНН.

За оцінками інституту, у 2021 році росія витратила на оборону 65,9 млрд. доларів, що на 2,9% більше, ніж роком раніше. Як зазначають в інституті, збільшення військових видатків відбувалося на тлі нарощування російських військ уздовж кордону з Україною.

Також зазначається, що рф нарощувала військові витрати третій рік, і в 2021 році військові витрати росії досягли 4,1 відсотка від ВВП.

"Високі доходи від продажу нафти і газу допомогли росії збільшити військові витрати у 2021 році. У період з 2016 по 2019 роки російські військові витрати скорочувалися внаслідок низьких цін на енергоносії у поєднанні з санкціями, введеними у відповідь на анексію росією Криму в 2014 році", - зазначив директор Програми SIPRI з військових витрат та виробництва озброєнь Люсі Беру-Сюдро.

Стаття бюджету "національна оборона", на яку припадає близько трьох чвертей усіх військових витрат росії та включає фінансування оперативних витрат, а також закупівель озброєнь, була переглянута у бік збільшення протягом 2021 року. Остаточна цифра склала 48,4 млрд доларів, що на 14% більше, ніж було закладено у бюджеті на кінець 2020 року.

При цьому наголошується також, що у міру зміцнення оборони від росії військові витрати України зросли на 72% з моменту окупації Криму у 2014 році. 2021 року витрати скоротилися до 5,9 мільярда доларів, але все одно склали 3,2 відсотки від ВВП країни, вказали дослідники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ