Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Російські злочинці: від геноциду до лінгвоциду

​Окупувавши частину нашої території, російські військові злочинці, ставши на шлях геноциду проти українського народу, перейшли і до лінгвоциду - витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя.

Про це сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі загальнонаціонального марафону на “Суспільному”.

“Передовсім - це вилучення або спалення книжок, перепідготовка педагогічних працівників, нав’язування шкільних програм відповідно до російського освітнього законодавства. Це проведення, так званих "уроків миру", де вже 1 вересня розповідали про "денацифікацію", про те, що України "не існує" та багато інших російських наративів. Це - злочини проти громадян України!", - зазначив Тарас Кремінь.

Як наголосив Уповноважений, явище лінгвоциду охопило не лише освіту, а й сфери культури, телебачення і радіомовлення, інформації для загального ознайомлення (заміна вивісок), друкованих ЗМІ тощо (ст. 21-26). 

За словами Тараса Кременя, Секретаріат Уповноваженого постійно фіксує факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях та передає їх до правозахисних та правоохоронних органів. 

"За ці два роки, особливо після 24 лютого, ми зібрали велику кількість матеріалів. Всі вони узагальнені та передані до міжнародних правозахисних організацій і правоохоронних органів, до Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", - розповів Тарас Кремінь.

Уповноважений переконаний, що зібрані матеріали долучать до міжнародного позову проти російської федерації.

"Я звертаюся до громадян тих визволених ЗСУ сіл, міст і містечок України надсилати матеріали про відомі факти лінгвоциду на окупованих територіях і на нашу адресу, і до правоохоронних органів. Чим більше буде доказів скоєних злочинів, тим сильнішою буде наша позиція в міжнародних судах. Кожен злочинець і колаборант буде покараний!”, - наголосив Тарас Кремінь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ