Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Парламент схвалив євроінтеграційний закон про нацменшини без русифікаторських норм

Парламент схвалив євроінтеграційний закон про нацменшини без русифікаторських норм. Як він працюватиме?

Верховна Рада ухвалила альтернативний законопроєкт про національні меншини, необхідний для європейської інтеграції України, а Президент його підписав. Ця редакція документу вже не містить норм, які загрожують русифікацією, зазначають аналітики Центру спільних дій. Вони пояснюють, навіщо потрібен цей закон і як працюватиме. 

Наприклад, у книговиданні, публічних заходах, рекламі, телебаченні, комунікації з органами влади й передвиборчій агітації не можна буде використовувати російську мову.  

“Важливою є вимога, що передвиборчу агітацію та рекламу обовʼязково мають дублювати державною мовою. Це і забезпечує права нацменшин на використання власної мови, і не порушує закон про функціонування української як державної”, – пояснює аналітикиня Оксана Заболотна. 

Закон дозволяє приватним заклади вищої освіти обирати мову викладання з тих, які є офіційними в ЄС. Українську в такому разі мають викладати як окремий предмет. Також у школах із навчанням мовами нацменшин гарантують право використовувати їхню мову поряд із державною. Виняток –  українська мова й література, історія України та захист Вітчизни. Ці предмети викладатимуть українською. А в класах, де навчаються мовою нацменшин, перелік предметів державною мовою можуть розширити за рішенням закладу освіти.  

Оксана Заболотна вказує на певні ризики: “Норму, яка дозволяє вільно обирати мову навчання, залишили на вимогу Єврокомісії, щоб забезпечити права національних меншин. Проте залишається ризик, що діти-представники нацменшин будуть не інтегрованими в українське суспільство. Якщо вони не володітимуть українською на достатньому рівні, то, наприклад, не зможуть вступити в університет чи стати держслужбовцями”. 

Закон також уточнює функції Центрів національних меншин. Вони, зокрема, мають стежити за забезпеченням культурних потреб національних меншин. А за захистом прав на використання їхніх мов має стежити Уповноважений Верховної Ради з прав людини. 

Крім того, закон визначає населені пункти, де традиційно проживають представники нацменшин. Ця група населення має мешкати там понад 100 років і складати щонайменше 10% жителів. А також населені пункти, в яких нацменшини становлять значну частину населення - 15%. У таких населених пунктах виконавчі комітети сільських, селищних і міських рад забезпечують права на використання мов нацменшин.  

Нагадаємо, раніше у Центр спільних дій  готували матеріал про те, чому закон про нацменшини стає яблуком розбрату. А також запитали в українських румунів, депутататів та урядовців, як знайти баланс між правами нацменшин і нацбезпекою. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ