Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Роскомнагляд" погрожував заблокувати Telegram - ЗМІ

Російський "Роскомнагляд" погрожував заблокувати месенджер Telegram, якщо компанія не надасть дані для включення її до реєстру організаторів розповсюдження інформації. Про це пише видання "Ведомости" із посиланням на копію листа відомства на адресу Telegram Messenger LLP.

За даними джерела видання, лист надіслали 14 травня. На реєстрацію месенджеру дали час до середини червня, пише видання.

"Ще жоден уряд чи спецслужба у світі не отримали ані біта інформації від нас. Так буде завжди", - прокоментував Telegram новину Rambler News Service.

Представники компанії нагадали, що частини ключів для розшифрування даних месенджера зберігаються у дата-центрах у різних країнах світу. "Для того, щоб змусити Telegram видати якісь дані, треба нереалістичний рівень співробітництва між кількома державами", - кажуть там.

"Роскомнагляд" відмовився коментувати новину про лист на адресу Telegram. Прес-секретар відомства назвав цю інформацію "чутками".

Напередодні на порталі change.org з'явилася петиція із проханням до засновника Telegram Павла Дурова піти на зустріч вимогами "Роскомнагляду". Автори петиції зазначають, що інформація, яку просить регулятор, є загальнодоступною і не зобов'язує месенджер ділитися з державою даними користувачів.

Водночас "Ведомости", цитуючи працівників російських інтернет-компаній, пишуть, що російська влада навряд блокуватиме Telegram з огляду на скандал, що може розгорітися після такого кроку.

За російськими законами "організатор поширення інформації" в інтернеті зобов'язаний повідомити "Роскомнагляд" про початок роботи в Росії. Також він повинен забезпечити зберігання на території країни даних про своїх користувачів і всієї інформації, якою вони обмінюються, протягом шести місяців.

На початку травня регулятор вніс до списку заборонених ресурсів месенджери BlackBerry, Imo, Line і Vchat через їхню відмову включатися у реєстр.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ