Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Розлучення з Ющенком обійдеться Україні в мільйон доларів

Ротація президентської команди обійдеться державній скарбниці майже в 1 млн доларів, повідомляє газета "Дело" у своєму ексклюзивному матеріалі. Видання підрахувало, скільки будуть коштувати "кадрові чистки", які неминуче підуть за виходом у відставку президента Віктора Ющенка і приходом нового глави держави.

У першу чергу мова йде про гроші, які повинні отримати в якості матеріальної допомоги чиновники I категорії. До них відносяться губернатори, глава Секретаріату президента, секретар Ради нацбезпеки. Згідно із законом, держслужбовцям, які обіймали посади I категорії не менше трьох років і звільнені у зв'язку із зміною складу органу, де вони працювали, зберігається середньомісячна зарплата на період працевлаштування, але не більше одного року. У цілому ж у руках президента - кар'єра понад 800 чиновників I-ІII категорій.

За словами голови Полтавської області Валерія Асадчева, з урахуванням надбавок зарплата губернаторів сьогодні сягає 15-16 тис. грн. Таким чином, тільки керівники областей можуть претендувати майже на 4,6 мільйона гривень (сума, яку отримають протягом року всі губернатори-відставники, якщо за цей час не влаштуються на іншу роботу). Адже разом із главами обладміністрацій мають піти їхні заступники. У середньому в кожній області кількість заступників варіюється від 4 до 9. Тобто всього з обладміністрацій повинні піти приблизно дві сотні керівників регіонів. Хоча варто враховувати, що деякі з цих потенційних відставників можуть бути перепризначені за нового президента.

Третина мільйона гривень отримає за рік Секретар Ради нацбезпеки Раїса Богатирьова, якщо піде у відставку і протягом року не знайде роботу. На аналогічну суму може претендувати і Віра Ульянченко.

Суттєву статтю витрат становитиме матеріальна допомога головам райадміністрацій (ІІІ категорія держслужбовців), які після ймовірної відставки вийдуть на пенсію. За статистикою, якою володіє Управління державної служби, від 5 до 6% чиновників ІІІ категорії - це люди у віці старше 60 років (до 30 осіб). За законом, таким чиновникам при виході на пенсію покладена одноразова матеріальна допомога у десятикратному розмірі від їхньої зарплати (в середньому становить 5 тисяч гривень на місяць). Можна підрахувати, що після виходу на пенсію трьох десятків голів райадміністрацій вони сумарно отримають до 1,5 млн грн.

Не можна забувати і про самого президента. Він також є чиновником I категорії і, склавши повноваження, може розраховувати, на щомісячну матеріальну допомогу у розмірі зарплати протягом року. Варто додати, що в 2008 році Віктор Ющенко отримав з державної каси 492 тис. грн. Якщо скласти всі перераховані виплати, набереться близько 8 млн грн, які держава повинна буде виплатити команді президента, що йде.

"Дело" також нагадує, що в 2005 році, обійнявши головну посаду країни, Віктор Ющенко за перші 12 місяців своєї роботи звільнив 250 керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади I-II категорій. Зокрема, глава держави повністю оновив губернаторський склад (24 області). Крім того, в перший рік свого президентства Віктор Ющенко замінив 463 голів районних адміністрацій, ще 30 були відправлені у відставку в 2006 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ