Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Саміт G20: підсумкова декларація і що говорили про Керченську протоку

За підсумками саміту G20, який завершився вже під ранок 2 грудня в Буенос-Айресі, Аргентина, представники країн "двадцятки" дійшли компромісу і підписали підсумкову декларацію.

Про це повідомляє Новое время з посиланням на DW.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що підписання декларації стало можливим завдяки "конструктивній спільній роботі" і "принципу багатосторонності" в ділових і торгових міжнародних відносинах.

Незважаючи на те, що США не підтримали політику "боротьби з протекціонізмом", замінивши її на підтримку "принципу багатосторонності", вдалося домовитися про реформування Світової організації торгівлі (СОТ).

Підсумковий документ з клімату, як і в 2017 році в Гамбурзі, підписали тільки 19 країн - США відмовилися його підтримати. Також, з самого початку не хотіли його підписувати Росія, Туреччина і Саудівська Аравія.

Проблема міграції в документі згадується лише двома пропозиціями. Зокрема, йдеться про те, що потоки біженців є "глобальною проблемою, що має гуманітарні, політичні, суспільні та економічні наслідки".

На порядку денному також стали події в Керченській протоці, де російські силовики захопили два малих броньованих артилерійських катери Бердянськ і Нікополь та рейдовий буксир Яни Капу і військовослужбовців ВМС ЗС України.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що для вирішення конфлікту між Україною і РФ в Керченській протоці необхідно провести зустріч в Нормандському форматі.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін дійшли згодипроводити переговори щодо загострення в Керченській протоці в Нормандському форматі - на рівні радників між Україною, Росією, Францією і Німеччиною. Також Меркель висловила свою стурбованість з приводу наростання напруженості в Керченській протоці і наполягала на "свободу судноплавства в Азовському морі".

Путін і Трамп також провели неформальне спілкування, де російський глава "описав своє бачення конфлікту в Керченській протоці, зазначивши, що "кожен залишився своєї думки". Втім, так само,  як він це зробив під час переговорів з Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, намалювавши їм свою схему подій в Азовському морі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ