Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Селяни, яких Львів труїть сміттям, погрожують втопити у смітті Євро-2012

На виїзному засіданні Львівської міської ради, яке сьогодні, 22 травня, відбувається у Великих Грибовичах і присвяче Львівському сміттєзвалищу, селяни погрожують провести Євро-2012 на сміттєзвалищі. За їхніми словами, саме сміттєзвалищі місце і для міського голови Андрія Садового і для голови Львівської ОДА Михайла Костюка.

Зокрема, з першого питання – Про ситуацію на сміттєзвалищі – виступили чиновники: в.о. директора департаменту житлового господарства Львівської міської ради Володимир Олійник і начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій міськради Сергій Кіраль, а також голова правління ВАТ "Гірхімпрому" Іван Зозуля.

За словами Олійника, проблема постала не сьогодні і не вчора. З часу створення сміттєзвалища у 1959 році воно експлуатувалось безконтрольно. Так тривало до 2001 року.

Також Олійник сказав, що у бюджеті Львова цьогоріч передбачено 200 тис. грн на оздоровлення дітей сіл Малехова та Великих Грибовичів. Також виділено 1 700 тис. грн на каналізування сіл та 1 200 тис. грн на водозабезпечення Малехова..

Воднораз Кіраль розповів про пошук нової ділянки під сміттєзвалище. Спершу було запропоновано понад 70 ділянок. Відібрали одну – поблизу Нового Роздолу, яка є в державній власності, – на території колишнього підприємства «Новороздільська сірка». Площа – понад 1 800 га. Там є два кар’єри по 120 гектарів, які можуть бути облаштовані під новий полігон для сміття. Проблема лише у тому, що нова ділянка розміщена на відстані 40-50 км від центру Львова - задалеко як для міського сміттєзвалища.

За словами Кіраля, в середині 2013 року планують розпочати будівництво переробної станції на ділянці біля Нового Роздолу. За попередніми даними, приблизно вісім фірм мають намір взяти участь у конкурсі на експлуатацію нового полігону. Конкурс мав би провести Світовий банк.

Селяни, які беруть участь у сесії, слухали, слухали, а потім від обурення та гніву почали кричати. Мовляв, львівські чиновник нічого не роблять, тільки говорять. У селах пити воду з криниць – не можна, поливати нею городи – не можна, діти хворіють, хворіють домашні тварини. Як селянам жити далі?

«Ви про 2013 рік думаєте, а як нам до того часу дожити», – кричала одна жінка, яка в руках тримала плакат «Садовий, гроші за Грибовичі тобі не пахнуть?»

Садовий не знав , що сказати. Селяни лементували далі.

Зрештою, Садовий попросив дотримувати порядок і тишу. Селяни лаяли його та не змовкали. Слово взяв місцевий священик, отець Михайло: «Криками ми нічого не зробимо». Але люди не дали священику говорити, вказавши, що його місце – в церкві

Далі селяни нагадали Садовому, як він ще шість років тому, коли він вперше переможно балотувався на міського голову Львова, вже їм обіцяв розв’язати проблему Грибовицького сміттєзвалища. Але так і нічого не зробив досі.

Потрохи люди вгамувались. На це час депутати і чиновник продовжують обговорювати проблему.

Виступила депутатка Львівської обласної ради Ірина Сех. Вона заявила, що львівські чиновники намагаються банально заговорити проблему Грибовицького сміттєзвалища, натомість ці ж чиновники «наживають» чималі гроші на тому ж сміттєзвалищі. Зокрема, вона сказала, що на проведення процедури уточнення території полігону було заплачено 470 тис. грн. Додала, що обласна рада надала міській 500 тис. грн допомоги на проблему полігону, але більше не дасть ні копійки, бо ті гроші «відмивають».

Зрештою, селяни пообіцяли перекрити дорогу на сміттєзвалище 1 червня.

Нагадаємо, що селяни Великих Грибович і Малехова не раз перекривали дорогу на Львівське сміттєзвалище, вимагаючи від львівських чиновників закрити Грибовицьке сміттєзвалище.  

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ