Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сергій Тарута - картини Айвазовського, "з'їзд олігархів" та 48 компаній у власності

Сергій Тарута - єдиний донбаський олігарх, який відкрито підтримав владу в 2014 році. Тоді він на кілька місяці отримав посаду голови Донецької ОДА. Зараз Тарута виступає із критикою влади та збирається в президенти. Ми розповідаємо про шлях бізнесмена в політиці та його передвиборчі обіцянки.

Сергій Тарута

Політична програма:

Свою програму Тарута будує на трьох складових – мир, добробут, повага.

Мир в Україні настане завдяки ефективній дипломатії. Мирний план Тарути передбачає розміщення миротворців ООН на окупованому Донбасі та розгортання міжнародної тимчасової адміністрації. Кандидат у президенти обіцяє, що Росія відшкодує збитки, завдані економіці та громадянам України. Щодо Криму, то Тарута виключає воєнний шлях повернення. Питання півострова може бути розв'язане лише політико-дипломатичним та юридичним способом. Також олігарх виступає за збереження позаблокового статусу України.

Складова добробуту передбачає впровадження Доктрини збалансованого розвитку "Україна-2030". За словами Тарути, це науково обґрунтований документ, розроблений його командою. Також кандидат у президенти ставить такі стратегічні орієнтири: щорічний ріст економіки на 10%; до 2030 року ВВП України становитиме 710-750 млрд доларів, а середня тривалість життя 75 років.

Частина, що стосується поваги передбачає перш за все прийняття нової Конституції. Тарута обіцяє перетворити Україну на справжню парламентсько-президентську республіку. Президент відповідатиме за зовнішню політику та безпеку, а прем'єр-міністр за економіку. Парламент складатиметься із 250 депутатів та двох палат. Крім того, кандидат у президенти гарантує середні зарплати 20-25 тис. гривень, пенсії – не менше 10 тис., 2 млн робочих місць та медичне страхування.

В цілому програма Тарути позбавлена оригінальних ініціатив і є стандартним зібранням популістичних обіцянок.

Коментар політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Можна констатувати, що масована зовнішня реклама партії "Основа" не допомогла ні їй підібратися до прохідного рейтингу в 5%, ані Сергієві Таруті ввійти бодай до другого ешелону претендентів на президентство. Попри донецьке походження Тарути, проросійський електорат не має його за свого через підтримку влади, що прийшла після Революції гідності. Натомість проукраїнський електорат не сприймає пропагованих Тарутою з білбордів ідей компромісу, розуміючи, чим це обернеться для Донбасу і України. (До речі, попри запит на завершення війни, ідеологія миру та компромісу, як бачимо, не користується попитом, про що свідчать, зокрема, й рейтинги Вілкула з його Партією миру та розвитку). Експлуатації теми війни на сході правдоподібно замало для успіху на тлі проблем, із якими стикаються українці".

Що відомо про особу Сергія Тарути:

Загалом Тарута ніколи не був публічним оліхархом чи політиком, проте завжди перебував близько до влади. Найбільшим його досягненням в політиці є кілька місяців на посаді голови Донецької ОДА. На початку березня 2014 року його призначив в.о. президента Олександр Турчинов. На цій посаді головним здобутком Тарути прийнято вважати організацію захисту Маріуполя від сепаратистів. У той час він завів хороші стосунки із полком "Азов", який був основною силою під час звільнення міста.

Тарута відвідує блокпост полку "Азов"

Причини звільнення Тарути різні: розібжності з президентом, балотування у Верховну Раду, місцеві конфлікти. Колишній губернатор Донеччини критикував закон про спеціальний статус окремих частин Донбасу, автором якого був Порошенко. Невдовзі після звільнення Тарута взяв участь у парламентських виборах, на яких пройшов до Ради самовисуванцем. Експерти пояснюють це бажанням олігарха лобіювати інтереси свого бізнесу, будучи нардепом. Адже частина його активів потрапила під окупацію, а частину заарештували російські суди.

Ще за часів президенства Ющенка Тарута міг отримати посади в Уряді. Йшлося про місця прем'єр-міністра та віце-прем'єр-міністра. Аналогічне йому пропонував Янукович, проте Тарута відмовив в обох випадках. Він заявляв, що тоді для нього був важливіший бізнес.

До слова, Тарута мав близькі стосунки з Ющенком. Їх звело спільне захоплення скіфською та трипільською культурами. Олігарх навіть пожертвував 10 млн гривень на відновлення гетьманського палацу в Батурині, ініціатором якого був Ющенко. Тарута був найближчим з бізнесменів до тодішнього президента. Проте в 2006 році він різко розкритикував Ющенка за укладання газових угод з Росією. Тарута стверджував, що ціна на бликитне паливо надто висока, а президент не бачить іншої сторони питання. В інтерв'ю УП олігарх стверджував, що нова вартість газу спричинить зупинку його заводів.

Ющенко та Тарута

За рік після звільнення з посади голови Донецької ОДА Тарута організував "з'їзд" українських олігархів. На думку журналіста Лещенка, зустріч проводилась з метою організації партії або союзу із захисту інтересів бізнесменів. Серед присутніх були Ринат Ахметом та Віктор Пінчук.

Зрештою партію Тарута все-таки створив. У квітні 2017 він заявив про появу "нової" політичної сили "Основа", яку зареєстрували ще в 2004 році як «Партія державного нейтралітету України». У 2014 ця політсила взяла участь у створенні "Опозиційного блоку" з уламків "Партії регіонів". Тарута ж просто перейменував партію і взяв туди кількох колишніх "регіоналів" та менеджерів, які працювали під час режиму Януковича.

Відомо, що Тарута є одним із найбагатших людей України. У 2007 році Forbes оцінював його статки в 2,7 млрд доларів – Тарута був 428 у списку. Проте вже в 2016 році олігарх збіднів на більше, ніж 2,5 млрд доларів – до 126 млн доларів.

Декларація:

За 2017 рік кандидат у президенти загалом заробив 3 017 371 гривень. З них –  211 604 грн депутатської зарплатні і 252 825 грн – відшкодування за виконання депутатських повноважень. Ще 240 тис. грн - дохід від надання майна в оренду, а також 151 977 грн процентів від вкладу в російському "Сбербанку", 1 830 685 грн від "Ощадбанку", 85 393 грн - від "Промінвестбанку". Крім того, він отримав 128 880 грн пенсії. До загальної суми також входить пенсія дружини Тетяни розміром 36 417 грн.

Готівкою Тарута тримає значні суми. У нього 4 575 000 доларів, 560 тис. євро і 20 тис. фунтів стерлінгів. На банківському рахунку в "Ощадбанку" кандидат у президенти розмістив 878 678 доларів. У його дружини окремо 450 тис. доларів готівкою. Ще 3,5 млн гривень Тарута позичив третім особам.

Також у нього задекларовано благодійний внесок на суму 1 280 000 гривень.

У власності народного депутата є 3 квартири (171,8, 257,1 і 203,7 кв. м.), офіс та нежитловий будинок (556 м кв.) в столиці України. Також він має квартиру в Маріуполі (44,6 кв. м). Крім того, Тарута задекларував 2 квартири в анексованому Криму та квартиру (130 м кв.) і земельну ділянку (7955 м кв.) в окупованому Донецьку.

У дружини Тарути 2 квартири, житловий будинок, земельна ділянка та офіс в Маріуполі, а також 2 земельні ділянки, будинок та гараж в Києві.

Кандидат у президенти є кінцевим бенефіціарним власником 48 компаній, серед якихних ПрАТ "Українська гірничо-металургійна компанія", ТОВ "Хокейний клуб "Сокіл Київ" та ТОВ "Футбольний клуб "Металург".

З поміж цінного майна Тарута має близько 200 картин, серед яких роботи Івана Айвазовського Також він вказав майже 100 антикварних виборів – статуетки, ювелірні вироби, карти, монети, предмети декору. Ще олігарх має цілий злиток золота та 30 ікон. Не обійшлося і без годинників – на всю сім'ю їх аж 16 пар. 

Серед засобів пересування Тарута вказав у декларації автомобілі Lexus GS 430 2006 року випуску, Lexus GX470 2008 року (цей автомобіль він придбав за аномально низькою ціною) і мотоцикл Harley Davidson 2013 року випуску.

Політична кар'єра:

Політика для Тарути розпочалася у 1998 році. Тоді він став депутатом Донецької обласної ради. Аж до 2006 року був членом постійної комісії з питань землі та природних ресурсів.

З 2004 до 2005 року працював в Уряді. Тарута був членом Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України.

Тарута носить на руках співачку Руслану на дні Металурга в Маріуполі

З березня по жовтень 2014 року Тарута працював на посаді голови Донецької обласної державної адміністрації. Після звільнення пройшов до Верховної Ради по виборчому округу №58 у Маріуполі. У парламенті очолює підкомітет з питань охорони історико-культурної спадщини Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

У 2017 році очолив партію "Основа", від якої і балотується на президентські вибори.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ