Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сертифікація імпортерів захистить українців від неякісної риби

Для перевірки підприємств, що здійснюють поставки риби та рибної продукції в Україну, потрібно вводити Сертифікат Походження риби та рибного продукту. Про це повідомив Комітет екологічного порятунку України з посиланням на прес-службу Асоціації рибалок України.

В українських магазинах часто реалізують імпортну рибну продукцію дуже низької якості, а інколи навіть небезпечну для здоров'я людини. Щоб уникнути ввезення в Україну сурогату замість якісного рибного продукту, Асоціація рибалок України пропонує ввести Сертифікат Походження риби та рибного продукту – державний документ суворої звітності, що говорить про легальність походження продукції. 

«Рибна продукція дуже цінна та важлива для організму людини, завдяки амінокіслотам та іншим споживчим речовинам. У весь світ знає про це. По рекомендації Всесвітній організації охорони здоров’я задля  повноцінного розвитку людина в рік повинна споживати не менш ніж 19,6 кілограмів  риби та рибного продукту. В 2015 році українці явно не доїли, спожив усього 8,9 кілограма. 85% нашого прилавку – це імпортна продукція. Таке положення стану речей починає загрожувати Національній продуктовій безпеці країни в цьому сегменті, та без сумніву вдарить не тільки по наших гаманцях, а й по нашому здоров'ю – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Залежність від імпорту не лише поневолила наш рибний ринок, а й диктує свої умови і ціни. Стрибки курсу валюти підняли ціни на рибу, роблячи її не доступною для основного споживача. Рівень подорожчання імпортної мороженої риби в залежності від виду в 2015 році склав від 30 до 40%. Надалі ситуація лише погіршилася, і в 2016 році ціни на рибу продовжили зростати. І для цього були причини не тільки об'єктивного, а й суб'єктивного характеру. В результаті обсяги продажів істотно знизилися. Якщо в 2013 р загальний обсяг реалізованої в країні імпортного рибної продукції становив 415 тис. тонн, в 2014 — 300, то в 2015 — 220 тис. тонн. Треба зазначити, що імпортна рибна продукція не завжди задовільної якості, а іноді і відвертий рибний сурогат небезпечний для нашого здоров'я. Асоціація рибалок України пропонує створити Міжвідомчу Комісію, що сертифікуватиме постачальників рибної продукції на вітчизняний ринок прямо в місці вилову на риболовецьких судах або у місці виросту риби на рибницьких фермах. До складу міжвідомчої Комісії повинні увійти чиновники профільних міністерств і відомств, науковці та представники громадських організацій».

Нагадаємо, у лютому 2015 році було введено 10-відсотковий імпортний збір, який включив до переліку додатково оподатковуваних товарів рибу і рибопродукти. Введення додаткового збору в цілому не виправдало себе, оскільки надходження до бюджету не тільки не зросли, а скоротилися. Навіть при тому, що імпортери почали міняти підходи, завозити замість дорогої дешевшу продукцію.

«Дана Комісія відвідуватиме країни, що є основними експортерами риби та рибної продукції в Україну. На місці вона буде ознайомлюватись і сертифікувати водойми в яких вирощується риба, технології риборозведення та вилову, якість корму, транспортування риби, відповідність санітарним нормам обладнання, приміщень і сам процес переробки рибної продукції на переробних підприємствах, а так само й її зберігання. Потрібно скласти список сертифікованих цією Комісією підприємств, яким буде дозволено здійснювати поставки в нашу країну», ― сказав пан Чистяков – пора нам навчитися себе поважати, а не перетворювати наш рибний прилавок в світовий смітник».

Сертифікат Походження допоможе відстежувати шлях риби і рибної продукції від виробника до споживача. І це повинно стосуватися всієї риби: виловленої або вирощеної в вітчизняних водоймах, а так само імпортної продукції. Без Сертифікату Походження неможливо буде офіційно реалізувати рибу і рибну продукцію. Це в свою чергу завдасть відчутного удару по браконьєрству, виб'є з під нього фінансовий фундамент. Якщо не буде збуту - браконьєрство втратить сенс. Так само Сертифікат Походження в значній мірі виведе з тіні неврахований вилов вітчизняними промисловиками, покаже справжній обсяг риби вирощений нашими рибоводними підприємствами. Асоціація рибалок України вже п'ятий рік поспіль говорить про необхідність введення Сертифікату Походження, але сьогодні цей документ рибне відомство не поспішає не тільки вводити, але навіть вести розмови про перспективу такого кроку ... напевно комусь вигідно, щоб, за неофіційними даними, понад 6 мільярдів гривень від реалізації браконьєрської, неврахованої і той риби і рибної продукції, що ввозиться в нашу країну за сірими і чорними схемами, залишалися в тіні ...

Довідка.

В 2015 році уся рибна галузь України виловила лише 88,5 тис. тон риби. Для порівняння у 2013 році українськими підприємствами було спіймано і вирощено на рибницьких фермах 226 тисяч тонн риби. В 2015 році кожен українець з’їв риби усього 8,9 кг. при нормі, рекомендованої Всемірною Організацією Охорони Здоров’я, в 19,6 кілограм. Це самий низький показник з 1947 року.

Комітет екологічного порятунку України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ