Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Шахтарі спитають про зарплату в державної компанії-посередника «Держвуглепостачу»

Колосальні борги держави по зарплатні штовхають шахтарів шукати правди всюди. На цей раз вирішили шукати гроші у компанії "Західенерго", на електростанції якої відвантажили вугілля, та паралельно знову перекрили трасу Львів – Рава-Руська біля села Куликів.

Проте теплоелектростанції закуповують вугілля не напряму у гірників, а через державну компанію-посередника. Саме вона і боргує виплати. В офісі «ДТЕК Західенерго» керівництво пояснило шахтарям, що оплата за поставки вугілля здійснюється відповідно до умов договору, без прострочених зобов’язань згідно контракту з ДП «Держвугілепостач» і заборгованостей немає. Також повідомили, що Добротвірська та Бурштинська ТЕС зараз в повному обсязі приймає вугілля, видобуте шахтами Львівсько-Волинського басейну, а це 60-70 тис тонн вугілля.

«Вчора відбулася нарада в міністра, де він чітко і ясно пообіцяв, що зарплата буде виплачуватись. Коли ми взнали вчора, що зарплати за травень не буде, ми такий «хай» зробили в Києві, що за 3 години вже гроші були на карточках шахтарів. Зараз стоїть питання червня. ДП «Держвуглепостач» винне 121, 7 мільйона. За ці гроші ми можем закрити червень і дати авансом липень. Вся затримка тут, -- повідомив журналістам голова Незалежної профспілки гірників Червонограда Віталій Оніжук. - Якщо ситуація не зміниться, наша наступна акція буде під стінами «Держвуглепостачу». ДТЕК віддає гроші за вугілля «Держвулепостачу», є в нас така фірма державна, через яку фактично ведеться вся закупівля вугілля. Тобто гроші платяться їм, а потім всі кошти, які вони отримали – віддають і розкидаються по всьому міністерству…».

Представники ДТЕК вийшли до мітингувальників та запросили ініціативну групу з 8 осіб на переговори з керівництвом підприємства. Як зазначив генеральний директор ПАТ «ДТЕК Західенерго» Андрій Шувар - боргів жодних немає і виплатити гроші за червень-липень гідно договору «Західенерго» проведе до кінця серпня.

«Ми боргів перед «Держвуглепостач» на сьогодні не маємо, тим більше перед «Львіввугіллям». За вугілля, яке ми отримали в червні-липні згідно контракту ми повинні розрахуватися в серпні. Відтак до кінця місяці ті гроші, які ми повинні заплатити «Держвуглепостач», ми перерахуємо», - сказав гендиректор Західененрго.

Окрім того Андрій Шувар розповів, що зараз «Західенерго» у повному обсязі приймає вугілля, видобуте шахтами Львівсько-Волинського басейну.

«У «Львіввугілля» ми беремо все вугілля, яке вони заявляють. Це десь 60-70 тисяч тонн в місяць. В червні вони заявили 60 тисяч – ми забрали, у липні  - 70 тисяч, які ми теж забрали. Якщо заявлять 100 тисяч тонн вугілля, ми заберемо всі 100», - додав А. Шувар.

За його словами збільшення поставок вугілля зумовлено зростанням обсягу виробництва електроенергії на ТЕС.  Теплоелектростанції України сьогодні несуть підвищене навантаження, компенсуючи зниження виробництва електроенергії на енергоблоках атомних електростанцій у зв'язку з плановими і аварійними ремонтами.

Нагадаємо, що у другому півріччі 2016 року українським ТЕС знадобиться 14,3 млн тон вугілля, що на 3,7 млн ​​тон більше, ніж у першому півріччі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ