Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Шахтарів із Заходу і Сходу зіштовхують лобами - профспілки

Замість вирішувати проблеми на державному рівні, шахтарів з Заходу і Сходу зіштовхують лобами - профспілки. Про це заявив голова Дніпропетровської територіальної організації працівників вугільної промисловості Сергій Юнко після круглого столу у Львівській обласній раді, на якому обговорювали шлях вирішення проблем зі збутом вугілля.

Нагадаємо, профспілки гірників Червонограда та місцевої збагачувальної фабрики звернулись з листом до Президента, Премєра та Міністра енергетики з вимогою вирішити проблеми зі збутом вугілля. Мовляв, як можна возити зі Сходу, якщо на місцевих шахтах накопичилось уже понад 120 тисяч тонн вугілля і щодоби запаси на складах лише зростають. Однак, як виявилось, гірники на Сході мають аналогічні проблеми зі збутом.

“У нас лежить на складах 280 тисяч тонн вугілля. У травні ми десять днів простоювали. Зараз стоїть питання про те, що знову можемо стояти і у червні. Якщо сьогодні ставити питання про те, що вирішувати проблеми Червонограда за рахунок Павлограда чи Добропілля, - це не вирішення питання. Сьогодні зіштовхують лобами працівників між собою. Цього робити не можна, бо ми маємо бути єдині в Україні, - заявив Сергій Юнко. - Є пряма залежність видобутку нашого вугілля від електроенергії. І цю проблему треба вирішувати спільно. Шахтар є шахтар — чи то у Західному Донбасі, чи у Добропіллі, чи на Західній Україні. Є держава, є бізнес, і є люди праці. Давайте усі сядемо і домовимось. Сьогодні вимагати локального вирішення проблеми, зокрема по Червонограду, нема сенсу. Це не вирішить проблеми в цілому”.

Учасники зустрічі зійшлись на тому, що оптимальним вирішенням проблем гірників є налагодження експорту електроенергії, оскільки це дозволить завантажити теплові електростанції, які зараз вимушено працюють на мінімальних потужностях. Якщо станції зможуть виробляти хоча б стільки електроенергії, як два роки тому, то відповідно, зросте і споживання вугілля. Утім, нині ціна української електроенергії неконкурентна, оскільки окрім вартості виробництва до неї включені також дотації. У Міненерго уже підготували зміни до розпорядження КМУ, які б змогли знизити ціну електроенергії для експорту. Однак уряд досі ці зміни не прийняв. Відтак, представники шахтарів, виробників електроенергії та місцевої влади домовились спільно звернутись до КМУ, щоб прийняти зміни, які допоможуть зробити українську електроенергію конкурентною на європейському ринку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ