Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Шана герою. Активісти ДІЯ долучилися до ремонту криївки Крилатого
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Шана герою. Активісти ДІЯ долучилися до ремонту криївки «Крилатого»

Активісти Національного руху «Державницька ініціатива Яроша» Львівщини долучилися до ремонту криївки поблизу села Гавареччина Золочівського району. Там, восени 1947-го року героїчно загинув один з головних пропагандистів ОУН і УПА Іван Керницький, псевдо «Крилатий».

Коли загін МГБ оточив сховок, «Крилатий» знищив усі документи про повстанців, та, аби не датися в руки «червоних комісарів» живим та під тортурами не видати товаришів,  він застрелився з пістоля.

Про героя-повстанця було мало що відомо сучасникам, адже радянська влада, як могла, знищувала  всі згадки про повстанський рух ОУН і УПА. Після ліквідації криївки, тіло Івана Керницького відвезли до Олеська та після експертизи безслідно закопали, засекретивши місце поховання. Дружину повстанця Ганну, та його охоронця депортували в Сибір.

Лише кілька років тому сховок «Крилатого» відновили та організували там музей. Однак погодні умови за цей час завдали шкоди об’єкту – вітром було розбито засклений вхід до криївки. Відтак, з настанням зими її б неминуче замело снігом. Попередньо знявши розміри, активісти «ДІЯ» Львівщини виготовили і вставили нове вікно та влаштували там «суботник». Окрім того, вони привезли з собою та встановили в сховку портрет Івана Керницького, «Крилатого». Нажаль, всі фото пропагандиста УПА були знищені радянською владою. В архівах періодики вдалося відшукати маленьку низькоякісну світлину з якої художник Петро Сапіга намалював портрет повстанця. Тепер, завдяки зусиллям активістів він висить в криївці поруч з портретами Степана Бандери, Романа Шухевича та Євгена Коновальця.

«Сьогодні дуже важливо щоб нове покоління українців знало про своїх героїв – знало ту правдиву історію, яка десятиліттями знищувалася та спотворювалася радянською владою. Тому, наш святий обов’язок долучитися до відновлення та збереження цієї історії для нащадків. Ми плануємо надалі проводити подібну роботу й на інших історичних об’єктах героїчної слави наших предків», - зазначив координатор Національного руху «Державницька ініціатива Яроша» Львівщини Валентин Середюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ