Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що таке КАСКО: особливості, переваги

КАСКО - це добровільне страхування машини, що оформляється за бажанням автовласника.

Покриває велику кількість ризиків – від пошкоджень, у тому числі з вини застрахованої особи, до повного знищення чи угону. Цей поліс максимально захищає інтереси власника транспортного засобу. За вартістю він дорожчий за обов'язковий, але його наявність дає додаткові гарантії.

КАСКО відрізняється від ОСЦПВ не лише тим, що є добровільним, тобто його наявність необов'язково, а через відсутність не призначається штраф. Автоцивілка покриває лише відповідальність автовласника перед постраждалими у ДТП. Тобто за нею компенсація призначається лише потерпілому в аварії з вини застрахованої особи. По КАСКО страхова відшкодує витрати на ремонт машини винуватця.

Від чого залежить вартість

Кожна компанія має свої тарифи. Ціна полісу формується індивідуально для кожного клієнта. На неї впливають такі фактори:

  • ринкова вартість авто, вік машини;
  • територія покриття (як Україна, так і Україна+ Європа, СНД);
  • регіон, де найчастіше використовується автомобіль;
  • франшиза за всіма ризиками або за викраденням;
  • додаткові послуги, включені до страховки, наприклад, евакуатор з місця аварії, виїзд комісара.

Дізнатися скільки коштує КАСКО на авто, можна на сайті страхової компанії «Країна».

Багато автовласників цікавляться, чи можна заощадити при покупці полісу з франшизою. Під останнім мається на увазі збитки, що не відшкодовуються страховою компанією. Купівля франшизи знижує вартість страховки та знімає з водія необхідність звертатися до страховиків за незначних пошкоджень.

Франшиза буває умовною та безумовною. У першому випадку відшкодування не призначається, якщо сума збитків нижча або дорівнює встановленій. У другому страхова виплата завжди зменшується. Франшиза буває фіксованою або як частина загального розміру компенсації. Страхові компанії пропонують інші варіанти.

Як отримати компенсацію

Відшкодування КАСКО ділиться на два типи. Це чи ремонт за рахунок компанії, чи отримання грошей застрахованою особою. У першому випадку автовласник вирушає на одну із станцій техобслуговування, де машину ремонтують. Роботу, запчастини, розхідники сплачує страхова. Якщо вибрано такий тип відшкодування, страхова звертається до СТО, з яким співпрацює.

Розмір виплати розраховується експертом. Автовласник може відремонтувати машину, а потім надати компанії чеки, де показано реальну вартість усіх робіт і деталей. Спосіб отримання компенсації обумовлюється під час укладання договору та обов'язково фіксується у документі.

Якщо клієнт вибере ремонт, у договорі мають бути зазначені місця, де він проводитиметься. На вибір можна вказати СТО, з якими співпрацює страхова або сертифіковане. Послуги останнього часто обходяться дорожче.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ