Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Щоб зберегти пам’ятки архітектури, Міністерство будівництва пропонує частину об’єктів приватизувати

Приватизація пам’яток архітектури допоможе зберегти їх в належному стані. Про це сьогодні, 18 квітня, під час прес-конференції заявив міністр будівництва, архітектури  і житлово-комунального господарства України Павло Качур. Про це повідомляє  ЛІГАБізнесІнформ.
Держава вибрала приватизацію одним із шляхів збереження пам’яток архітектури, тому що не може повністю фінансувати їх реставрацію і утримання.
До пам’яток культурної спадщини, які не будуть приватизовуватись, належать об’єкти, розміщені на території заповідників; пам’ятки культового призначення; цілісні об’єкти архітектури - тобто так звані палаци, а також об’єкти, де сьогодні розміщені державні заклади. Законопроект "Про перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" Міністерство вже подготувало.
Також Павло Качур вважає, що пам’ятки архітектури повинні продаватися відкрито, а як пільги майбутнім власникам максимальна сума коштів від приватизації повинна скеровуватися державою на відновлення об’єктів. Міністр впевнений, що пам’ятки архітектури - "це не той ресурс, який повинен забезпечувати надходження в  бюджет".
Павло Качур зазначив, що до тих, хто купуватиме пам’ятки архітектури, ставитимуться певні вимоги, тобто власник не зможе ставитися до цієї власності як до звичайної приватної і повинен погодитись на певні умови поводження щодо об’єкта. Окрім того, виконання умов договорів буде строго контролюватися.
За словами Павла Качура, Президент також наполягає, "щоб кожна пам’ятка отримала своє нове життя в нових умовах, щоб вона була інтегрована в наше життя, щоб вона органічно вписувалася уже в сучасні вимоги". Міністр додав, що держава прагне до того, щоб в кажній споруді-пам’ятці архітектури "щось проходило, щоб вони були цікавими, не просто стояли, а своїм внутрішнім ідеологічним змістом були інтегровані в суспільство".
На сьогодні від 50% до 70% пам’яток архітектури перебувають в незадовільному, а кожен десятий - в аварійному стані (з них 300 - національного значення). Всі вони терміново потребують реставрації. Орієнтовна вартість тільки протиаварійних робіт на пам’ятках національного значення становить більш як 800 млн грн. На потреби збереження пам’яток архітектури в 2006 році передбачено 25 млн грн, крім того, передбачено 322 млн грн субвенції з держбюджету України місцевим бюджетам на збереження історичної забудови міст.
Щодо Львівщини, то, як зазначив „Гал-іnfо” мистецтвознавець, директор Львівської картинної галереї Борис Возницький, на її території знаходиться третина усіх історичних пам’яток України.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ