Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Щороку до дитячої лікарні з отруєннями медикаментами звертаються близько 50 пацієнтів

Лікарі застерігають: медикаменти та хімічні засоби слід зберігати у недоступних для дітей місцях.
фото ілюстративне

Як повідомляє пресслужба Львівської облради, напередодні Різдва медики комунального закладу Львівської обласної ради Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр врятували дитину, яка випадково вжила батькові пігулки від підвищеного тиску.

Батьки забили на сполох, коли побачили, що дитина тримає у руках блістер з таблетками. Кілька пігулок були подрібнені, а у ротику малечі виднілись сліди від ліків, йдеться в повідомленні.

Дівчинку з підозрою на отруєння гіпотензивними засобами ушпиталили у реанімаційне відділення Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Лікарі провели комплекс дезінтоксикаційних заходів, промили шлунок, стабілізували стан дитини та перевели у педіатричне відділення.

Медики наголошують, на важливості вчасного звернення за кваліфікованою допомогою. Щороку у токсикологічний центр дитячої лікарні за допомогою звертаються близько 50 дітей різного віку. У холодну пору, частішають випадки отруєння антипіретиками (парацетамолом), які використовують при лихоманці у дітей.

«Наслідки від отруєння ліками можуть бути різними – від легких і до летальних. Залежить, який препарат спожила дитина і в якій кількості. Це також стосується і мийних засобів (прального порошку, рідкого мила, відбілювача, ацетону), засобів гігієни та антисептиків, таблеток від шкідників (тарганів, молі й комарів) тощо», каже педіатр-гастроентеролог Ірина Лошак.

Медики нагадують, що ліки та інші небезпечні для дитячого здоров’я речі батькам варто зберігати у недоступних місцях, щоб дитина не могла до них дістатись. Підліткам слід розповідати про небезпеку безвідповідального вживання ліків з реклами, наприклад, сумнівних засобів для схуднення чи заспокійливих. Важливо вчасно застерегти дітей від участі у ризикованих челенджах у соцмережах, які передбачають вживання великої дози ліків.

За невідкладної потреби батькам слід телефонувати до приймального відділення Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру: (032)270 81 68 (цілодобово).
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ