Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Шотландія ввела мінімальні ціни на алкоголь

Від вівторка, 1 травня, у Шотландії діють мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої. Відтепер найменший цінник має становити не менше 50 пенсів (0,68 долара США, близько 18 гривень) за 10 мілілітрів чистого алкоголю, - DW.

Тобто пляшка пива коштуватиме близько 70 пенсів, пляшка вина - п'ять фунтів (≈180 гривень). Прем'єрка Нікола Стерджен назвала цей крок "досить сміливим".

"Усе каже про те, що мінімальні ціни скоротять смертність від пов'язаних з алкоголем захворювань та загалом зменшать шкідливий вплив алкоголю на суспільство", - пояснила вона. Рішення привітали представники сфери охорони здоров'я.

Відповідні правила були ухвалені парламентом ще у 2012 роцІ, проте набуття ними чинності відтермінувалося через судову тяганину із Асоціацією шотландського віскі - там заявляли, що це несправедливо вдарить по кишенях відповідальних любителів перехилити чарочку з невеликим доходом. Наприкінці минулого року суд виніс рішення на користь уряду.

За даними шотландського уряду, медіанна тижнева зарплата до оподаткування у Шотландії станом на кінець минулого року становила 547,3 фунта стерлінгів. За інформацією відповідних органів, зловживання алкоголем спричиняє в Шотландії 697 випадків госпіталізації та 22 смерті на тиждень. У регіоні продають алкоголю в розрахунку на одного дорослого на 20 відсотків більше, ніж в інших історичних провінціях Сполученого Королівства.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ