Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Швейцарія закупить нові винищувачі - результат референдуму

Громадяни Швейцарії проголосували за закупівлю нових винищувачів для Повітряних сил країни на загальнонаціональному референдумі.Про це повідомляє інформаційна агенція Swissinfo.
F/A-18 «Hornet» ПС Швейцарії. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що у 2018 році близько 53% населення висловилося проти фінансування закупівлі винищувачів «Gripen E» шведської компанії Saab.

На відміну від попереднього референдуму, зараз виборці голосували не за покупку літака певного виробника, а в принципі за придбання винищувача для заміни застарілих F-5E/F «Tiger II» і F/A-18 «Hornet». Тип вибраного літака для ПС Швейцарії уряд визначить пізніше.

Як повідомляє Український мілітарний портал, 23 березня 2018 року, Міністерство оборони, цивільного захисту та спорту Швейцарії опублікувало вимоги до нових літаків, а 6 липня 2018 року Armasuisse (організація зі закупівель озброєнь у Швейцарії) направило запити про пропозиції на їх поставку іноземним урядовим агентствам держав НАТО і ЄС, які реалізують програми поставки винищувачів спільно з компаніями-виробниками, включаючи шведську Saab («Gripen E»), французьку Dassault («Rafale»), представлений німецьким підрозділом Airbus консорціум Eurofighter («Typhoon»), американські Boeing (F/A-18E/F «Super Hornet») і Lockheed-Martin (F-35A «Lightning II»).

Всі п’ять кандидатів представили свої пропозиції на поставку нових винищувачів до 25 січня 2019 року. Проте, компанії Saab було рекомендовано відмовитися від подальшої участі в конкурсі, оскільки «Gripen E» поки не знаходиться в серійному виробництві.

З лютого по березень 2019 року фахівці Armasuisse і ВПС Швейцарії провели випробування запропонованих літаків, оцінку аспектів їх обслуговування, аналіз інформації про експлуатацію і підтримку, а також програм навчання.

Згідно з раніше опублікованим графіком, Швейцарія планувала вибрати постачальника нового винищувача у 2020 році, однак тепер це станеться у 2021 році. Схвалення парламенту і виділення фінансування повинні бути отримані у 2022 році, а винищувачі повинні постачатися з 2025 року та завершити останні поставки до 2030 року. Загальна сума угоди попередньо оцінюється в 6,49 млрд доларів.

При відносно високій явці (близько 59,4%), 50,1% висловилися за проведення багатомільярдної закупівлі нових літаків в рамках проєкту Air2030. У підсумку, за даними Swissinfo, різниця склала всього 9000 голосів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ