Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні 147-ма річниця від Дня народження блаженного Климентія Шептицького

Тюремне фото Климентія Шептицького, 1947 р.
Тюремне фото Климентія Шептицького, 1947 р.
1/2
Сьогодні, 17 листопада, виповнюється 147 років від Дня народження блаженного Климентія Шептицького - довголітнього ігумена, архимандрита отців студитів, співзасновника Свято-Іванівської Лаври та засновника Музею народної архітектури та побуту у Львові.

З цього приводу настоятель Свято-Іванівської лаври Юстин Бойко на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук опублікував лист писаний із Прилбич, який він отримав від своєї матері на 14-ліття:

"Моя дорога дитино. Як довго я з Тобою не розмовляла! Минули Твої уродини 14 років. Ти розпочав майже останній етап дитинства, мій любий, і я лише в моєму серці Тебе обійняла, благословила і молю бути вірним Богові, Твоєму обов'язку!! Ах, любий, любий, життя таке важке, ТИ мусиш озброїти душу чистотою, послушністю, вірою, терпеливістю, мудрістю, яка походить від Бога, силою, яка походить від розп'ятого Бога. А Твоє серце мусиш озброїти великою любов'ю, як вчить Він Любови, а розум - всіма знаннями, які доказують, що знання Бога й самого себе випереджають усі інші знання, які закривають і і барикадують працями великих добрий і гарний вхід, який лінивство й бездіяльність так широко відкривають всякому роду зла.

Ось що Тобі треба робити дитино моя, ось що я хотіла би вкарбувати моїм благословенням, яке даю Тобі сьогодні....

Ніколи не допускай, любий мій, щоб гріх замешкав у Твоїй душі. Не дай йому спати навіть одної ночі під Твоїм дахом!.. Не чекай ніколи на офіційний термін сповіді - коли ворог є на місці, не треба чекати на строк, його треба вигнати, ось що! Розумієш, дорогенький? І чи розумієш, що не говорю про якогось окремого ворога, а про всіх ворогів, малих і великих, тому що всі, якщо вони не є переможеними, вони стануть переможцями...".

Нагадаємо, що радянською репресивною системою у травні 1947 року було підписало постанову про арешт отця Климентія Шептицького за звинуваченням у антирадянській діяльності та співпраці з ОУН.

У січні 1948 року завершилося слідство у його справі. Климентія Шептицького судили за статтею "зрада батьківщині" і дали 8 років позбавлення волі. Покарання він відбував у Володимирській тюрмі.

Вийти з ув’язнення йому не судилося. 1 травня 1951 року блаженний Климентій Шептицький помер у тюрмі. Його поховали десь на в'язничному цвинтарі.

Згодом отця Климентія було реабілітовано. Радянська влада визнала його несправедливо засудженим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ