Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні День українського добровольця

Сьогодні, 14 березня, відзначається День українського добровольця. Історія сучасного добровольчого руху в Україні розпочалася саме 15 березня 2014 року, коли 500 представників Самооборони Майдану вирушили на полігон у Нижніх Петрівцях Київської області для формування першого добровольчого батальйону.

Сьогодні, 14 березня, відзначається День українського добровольця, пише УНН.

Подія була започаткована постановою Верховної Ради у 2017 році.

Історія військового добровольчого руху бере свій початок з часів козацтва та Запорізької Січі.

Під вас Першої світової війни в Австро-Угорській імперії були сформовані добровольчі за гони Українських січових стрільців, які згодом стали основою для формування регулярних армій Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Члени УСС також стояли у витоків добровольчих військових формувань ОУН-УПА часів визвольних змагань 40-50-х років XX століття.

Історія сучасного добровольчого руху в Україні розпочалася саме 15 березня 2014 року, коли 500 представників Самооборони Майдану вирушили на полігон у Нижніх Петрівцях Київської області для формування першого добровольчого батальйону, який згодом трансформувався у батальйон оперативного призначення Нацгвардії імені Кульчицького.

На той час росія вже здійснила окупацію Криму, починалися проросійські сепаратистські рухи у Донецькій та Луганській областях.

Українські добровольці в той момент відіграли важливу роль у стримуванні російської агресії. У 2014-2015 до участі в АТО було залучено майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість з них згодом стали регулярними підрозділами силових структур.

16 липня 2021 року Верховна Рада прийняла закон "Про основи національного спротиву". Відповідно до нього, добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади.

З першого ж дня повномасштабного вторгнення сотні тисяч українських добровольців почали записуватися у загони територіальної оборони та інші підрозділи ЗСУ. Не в останню чергу, завдяки добровольцям ворог не зумів захопити Київ, Харків, Миколаїв, Кривий Ріг тощо.

За даними воєнних ЗМІ, на цей час лише в лавах підрозділів територіальної оборони  проходять службу близько 300 тисяч українських добровольців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ