Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні католики святкують Вхід Господній у Єрусалим

28 березня католики святкують Вхід Господній до Єрусалиму, або Вербну (Пальмову) неділю. Гілки палестинської пальми, що символізують велику радість, тепер замінила верба, звідси і назва - Вербна (Пальмова) неділя.
Фото - Associated Press

В останню неділю Великого посту, за тиждень до Великодня, віруючі християни святкують урочистий вхід Ісуса Христа до Єрусалиму напередодні своїх хресних страждань. Церква трактує цю подію як самопожертву Сина Божого в ім'я спокутування гріхів світу, а також як виконання визначеного пророцтва, інформує ТСН.

В цей день понад дві тисячі років тому іудеї зустріли Ісуса як месію, пророка і великого чудотворця. Дорослі та діти співали і раділи, встеляли дорогу пальмовими гілками, вигукуючи "Осанна синові Давидовому". Гілки палестинської пальми, що символізують велику радість, тепер замінила верба, звідси і назва - Вербна неділя.

У цей день віруючі стоять на богослужінні з освяченими в храмі гілочками верби, зустрічаючи невидимо прийдешнього Христа. Перед початком служби традиційно проводиться хід навколо храму або в самому храмі. Під час ходи співаються святкові антифони і гімн Христу-Царю. Процесія символічно представляє собою людей, що вийшли назустріч Спасителю під час Входу Господнього в Єрусалим. Звичаєм свята є спеціальні сесії в церковних недільних школах. Багато членів католицького співтовариства і інших християнських конфесій присвячують свій час в цей день вивченню історії страждань Ісуса Христа, що стали причиною його смерті і подальшого воскресіння. 

Нагадаємо, що цього року католики відзначать свято Воскресіння Христового 4 квітня, майже за місяць до православного Великодня, яка цього року святкується 2 травня. Різниця дат пояснюється різними календарями, якими користуються православні християни і католики.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ