Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні українці відзначають День Європи

Після здобуття незалежності, Україна ухвалила стратегічний курс на євроінтеграцію та висловила наміри якнайшвидше приєднатися до Європейського співтовариства. Саме тому й був на державному рівні встановлений у нашій країні День Європи, який відзначається з 2003 року кожної третьої суботи травня. Однак цього року, враховуючи проведення в Україні пісенного конкурсу «Євробачення», святкування перенесли на 14 травня.

Упродовж десятиріч Європа була для українців своєрідною fata Morgana – вона то наближалася, то віддалялася, а то й взагалі зникала. Саме євроінтеграція стала каменем спотикання для українців у доленосних 2013-2014 роках. Саме за європейський вибір України та європейські цінності стояв Євромайдан, горіли шини, і гинула Небесна Сотня. Після Революції Гідності, Європейський стратегічний курс, задекларований державними мужами на папері, став цивілізаційним вибором всього українського народу. Першим кроком до цієї європейської мрії українців стало підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. А 6 квітня 2017 року Європейський парламент більшістю голосів ухвалив історичне рішення  про надання безвізового режиму для громадян України. 

Головним майданчиком цьогорічних святкувань стане Софійська площа Києва, де відкриється «Європейське містечко». Представники європейських амбасад в Україні презентують географію, культуру, історію найбільших міст держав-членів ЄС, сувенірну продукцію, національні страви тощо. Сьогодні ж, о 12-тій годині, відбудеться урочиста церемонія відкриття Дня Європи - 2017 за участю перших осіб держави.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ