Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні вшановуємо пам’ять святих великомучеників Бориса та Гліба

Сьогодні, 6 серпня, традиційно вшановуємо пам’ять святих великомучеників Бориса та Гліба, - Православна Церква України.

Вони трагічно загинули 1015 року під час міжусобних суперечок за великокнязівський престол. Однак брати померли не через боротьбу за владу, а за відмову брати участь у ній.

Молодші сини святого князя Володимира Великого, Борис та Гліб, не бажали розпалювати чвари між братами з огляду на свої християнські переконання. Тож вони не стали учасниками династичної суперечки за київський престол, однак були вбиті за наказом свого зведеного брата Святополка Окаянного. Саме за подвиг самозречення заради миру і братолюбства Борис і Гліб сподобилися прославлення у лику святих.

Так, святі брати увійшли у вічне життя, виконавши, мабуть, одну з найважчих заповідей Господа нашого Ісуса Христа: «Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, добро творіть тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас» (Мф. 5: 44). Приклад святих Бориса та Гліба є свідченням того, що в житті важлива та любов, яка не терпить прийняття марноти земного світу та безглуздого жадання влади. Скромність, лагідність та покора перед любов’ю — ось те, що характеризує великий шлях страстотерпців Бориса та Гліба на цій землі.

Для великого подвигу святих братів Церква визначила новий чин святих страстотерпців: тих, хто зазнали невинні страждання, але простили своїх гонителів, і зустріли смерть із гідністю та християнським смиренням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ