Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Солдати НАТО на варті міста Косово, протестувальники розбили автівки - ЗМІ

Солдати Польських сил для Косово (KFOR) стоять на варті біля муніципального офісу в Звечані, Косово
Солдати Польських сил для Косово (KFOR) стоять на варті біля муніципального офісу в Звечані, Косово
Солдати Польських сил для Косово (KFOR) стоять на варті біля муніципального офісу в Звечані, Косово
Солдати Польських сил для Косово (KFOR) стоять на варті біля муніципального офісу в Звечані, Косово
1/2
Сербські протестувальники розбили дві машини, що належали албанським журналістам у косовському місті Лепосавіч.

Це сталось через день після того, як під час зіткнень постраждали 30 солдатів НАТО та 52 протестувальники, оскільки офіційні особи ЄС і НАТО закликали до спокою та деескалації насильства.

Про це повідомляє Reuters.

Заворушення в регіоні посилилися після того, як мери етнічних албанців зайняли посаду в північній частині Косова, що населена сербами, після квітневих виборів, які серби бойкотували, що змусило США та їхніх союзників докорити Приштині в п’ятницю.

За словами Reuters, чоловіки в масках підійшли до автомобіля з албанським номерним знаком, позначеним як «A2, філія CNN», і розбили лобове скло. Також було розбито інше авто, яке належить іншому ЗМІ. Ніхто не постраждав.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель закликав лідерів Косова та Сербії знайти спосіб деескалації напруженості шляхом діалогу.

«Сьогодні в Європі вже занадто багато насильства, ми не можемо дозволити собі ще один конфлікт», — сказав Боррель на брифінгу в Брюсселі.

Більшість сербів у Північному Косово ніколи не прийняли декларацію незалежності Косова від Сербії у 2008 році та вважають Белград своєю столицею через два десятиліття після повстання косовських албанців проти репресивного сербського правління. Етнічні албанці складають понад 90% населення Косово в цілому, але північні серби вже давно вимагають виконання укладеної за посередництва ЄС угоди 2013 року щодо створення асоціації автономних муніципалітетів на їхній території.

Як нагадує видання, серби відмовилися брати участь у місцевих виборах у квітні, і кандидати від етнічних албанців виграли посади мерів у чотирьох муніципалітетах з більшістю сербського населення з явкою 3,5%.

Росія, яка давно має тісні зв'язки з Сербією та поділяє її слов'янські та православні традиції, закликала у вівторок до "рішучих кроків" для придушення заворушень у Косово.

У російському МЗС закликали "Захід нарешті замовкнути свою брехливу пропаганду і припинити звинувачувати в інцидентах у Косово доведених до відчаю сербів, які мирно, беззбройно намагаються захистити свої законні права і свободи".

Москва допомогла заблокувати заявку Косово на членство в ООН на прохання Белграда.

Кілька етнічних сербів зібралися перед будівлею в Звечані, але у вівторок ситуація була спокійною, оскільки солдати зі Сполучених Штатів, Італії та Польщі стояли поруч у спорядженні для боротьби з заворушеннями.

Як повідомило Reuters анонімне джерело, бульдозери прямують на північ, готові зняти будь-які барикади, встановлені сербами. Влада Косова звинуватила президента Сербії Александра Вучича в дестабілізації ситуації в Косово. Вучич звинувачує косовську владу у створенні проблем через призначення нових мерів.

«У демократії немає місця для фашистського насильства — немає заклику від голосування до кулі», — заявив прем’єр-міністр Косова Альбін Курті у Twitter пізно в понеділок.

У понеділок сербські протестувальники в Звечані кинули сльозогінний газ і світлошумові гранати в солдатів НАТО, в результаті чого постраждали 30 військовослужбовців НАТО разом із 52 сербами.

«Акти насильства проти громадян, засобів масової інформації, правоохоронних органів і військ КФОР є абсолютно неприйнятними», – сказав Боррель.

Сили НАТО KFOR (Сили НАТО в Косово) у своїй заяві повідомили  продовжуватимуть вживати всіх необхідних заходів для забезпечення безпечного середовища та свободи пересування для всіх громад у Косово відповідно до свого мандату.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ