Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

SpaceX вперше відправить у космос екіпаж зі звичайних людей

Компанія SpaceX американського бізнесмена Ілона Маска наприкінці 2021 року планує відправити у космос повністю цивільний екіпаж. Пілотом корабля стане засновник й очільник компанії Shift4 Payments Джаред Ісаакман, ще три місця ㅡ вільні.
Фото SpaceX

Як пише SpaceX, місія отримала назву Inspiration4. Запуск корабля Dragon з чотирма членами екіпажу має відбутися «не раніше четвертого кварталу цього року» з Космічного центру імені Джона Кеннеді, - передає Громадське.

Пілотом і керівником місії буде підприємець Джаред Ісаакман. Управління космічним кораблем відбувається автоматизовано, але на борту все одно має бути людина з досвідом керування літальними апаратами на випадок надзвичайних ситуацій.

Місія також направлена на підтримку дитячого дослідницького госпіталю Сент Джуд, що у місті Мемфіс, штат Теннессі. Тож одне місце виділили для медичного працівника госпіталю.

Залишається ще два місця, які можна отримати, виконавши певні умови. Третього члена екіпажу оберуть серед тих, хто зробить пожертвування госпіталю (від 10 доларів), а четвертого ㅡ серед нових і вже наявних користувачів платформи Shift4Shop. Серед вимог — потрібно бути резидентом Сполучених Штатів.

Як пише TechCrucnh, Ісаакман у межах кампанії вже пожертвував госпіталю 100 мільйонів доларів. Він очікує, що під час відбору членів екіпажу вдасться зібрати ще щонайменше 100 мільйонів.

Оголосять усіх членів команди у найближчі тижні. Після цього вони пройдуть спеціальну підготовку на стресостійкість, готовність до надзвичайних ситуацій, а також їх навчатимуть, як поводитися в умовах гравітації та нульової гравітації тощо.

Тривалість місії поки не розголошується, у повідомленнях SpaceX її називають «багатоденною». Ілон Маск каже, що тривалість залежатиме від Джареда, але компанія пропонуватиме два-чотири дні місії.

За словами Маска, SpaceX планує використовувати у місії капсулу Dragon, яку використовували під час запуску на Міжнародну космічну станцію астронавтів NASA. Після завершення польоту екіпаж висадиться у воду біля узбережжя Флориди.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 22 листопада 2020 року SpaceX запустила в космос новий супутник Sentinel-6.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ