Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Співголовою Ради Церков Львівщини обрали Митрополита Львівського УГКЦ Ігоря

Члени Ради обрали нового співголову та обговорили розширення обласної програми психічного здоров’я через співпрацю з релігійною спільнотою.
Фото: ЛОДА

Вчора, 25 серпня, у Домі Франка у Львові під головуванням начальника Львівської ОВА Максима Козицького відбулося третє засідання Львівської Ради Церков і релігійних організацій (Рада Церков). У засіданні взяли участь представники різних релігійних спільнот області, а також профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, радниця начальника ЛОВА, очільниця Координаційного центру підтримки цивільного населення при ЛОВА Галина Бордун, керівництво департаменту з питань культури, національностей та релігій.

Члена Ради розглянули два питання:

  • переобрання згідно з терміном співголови Ради;
  • розширення обласної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки населення через співпрацю з релігійним середовищем області.

Нагадаємо, що згідно з розпорядженням начальника ЛОВА про Раду Церков, саме він є постійним головою Ради, а співголова, представник релігійної спільноти, переобирається щопівроку. Тож сьогодні за рішенням членів Ради новим співголовою обрали Архієпископа і Митрополита Львівського УГКЦ Ігоря (Возьняка). Зазначимо, що раніше цю посаду обіймав Митрополит Львівський ПЦУ Владика Макарій (Малетич).

«Щиро вітаємо Владику Ігоря з обранням співголовою Ради Церков. Проповіді Владики, думки та саме життя надихають. Радію, що починаємо наступний етап життя Ради Церков під проводом Владики Ігоря», – прокоментував обрання нового співголови  Ради Церков Максим Козицький.

Опісля члени Ради обговорили залучення релігійних служителів до психологічної підтримки людей, які її потребують у зв’язку з повномасштабною російсько-українською війною. Йдеться, перш за все, про тих, хто звертається до координаційних офісів РВА  з таким запитом – ВПО; людей, які під час війни втратили своїх близьких; людей, чиї близькі воюють, перебувають у полоні ворога або зникли безвісти.

«Потреба у кваліфікованій психологічній допомозі постійно зростає. Люди травмовані війною: втратили рідних чи рідні на війні, це загальна суспільна травма. Ви нам потрібні, бо працюєте з людським болем. Нам необхідні ваші можливості і ваша допомога.

Нам дуже важливо співпрацювати з людьми першого контакту, тобто, з тими, хто першим чує від людини про її біль. Такою людиною першого контакту є зокрема священник. Важливо, якщо священник не зміг допомогти, то щоб він знав, куди далі він може скерувати людину за її потребою, де їй зможуть допомогти. Дуже багато людей довіряють церкві, тому ми закликаємо релігійну спільноту активно долучитися до співпраці з ЛОВА у межах підтримки психічного здоров’я в області», – наголосив Максим Козицький.

Як перший крок у такій співпраці, з кінця вересня у Львові та громадах області планують організувати денні зустрічі психологів та священників для спільної координації зусиль у наданні психологічної допомоги. До цієї роботи вже погодилися долучитися партнери (благодійні організації) Координаційного центру, повідомила радниця начальника ЛОВА, очільниця Координаційного центру Галина Бордун.

«З кінця вересня для духівників плануємо зробити денні заходи по 30-40 учасників, щоб ми могли краще порозумітися і домовитися про спільні дії, проговорити момент координації і що потрібно знати з теми психічного здоров’я. Наші партнери готові долучитися до таких зустрічей. Це дасть нам можливість мати ще додаткову кількість людей, які би розуміли що і як далі робити.

Такі ж навчання проходять і сімейні лікарі, щоб знати, куди скерувати людину після першої зустрічі. Людина повинна мати мотив і сприятливе оточення, яке її розуміє, яке допоможе їй знайти свою ціль і рухатися далі», – зазначила Галина Бордун.

Вона додала, що упродовж серпня на Львівщині з ініціативи Координаційного центру підтримки цивільного населення при ЛОВА проводять зустрічі з членами родин загиблих на війні, ВПО, і на кожній зустрічі, окрім інших спеціалістів, є запит на присутність священника.

«Зараз зріс рівень залежностей, суїцидальних настроїв у людей, які постраждали від війни і звертаються до офісів координаційних центрів. Ми говоримо і про ВПО, і про людей, чиї близькі загинули, і тих, чиї близькі служать. Тож прагнемо надати людям максимально можливу підтримку і розширювати нашу діяльність шляхом залучення священнослужителів, які завжди мають авторитет і повагу у людей, до яких люди звертаються за порадою», – наголосила Галина Бордун. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ