Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Справа екс-судді Зварича: під прицілом судді

1 березня у Львівському окружному адміністративному суді (ЛОАС) було проведено судове засідання, яке по праву можливо назвати таємним. Українське законодавство формально забезпечує гласність та відкритість у судових процесах, але схоже це не завжди стосується скандальної справи першого голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича.

Так, про слухання справи за позовом п. Ігоря до Верховної ради України, Вищої ради юстиції про визнання незаконними постанови щодо звільнення с посади професійного судді та з інших підстав – не було повідомлено на сайті суду в розділі "справи призначені до розгляду". Відтак, в залі практично не було представників ЗМІ.

"Це пряме порушення прав громадян в доступі до правосуддя з підстав не передбачених законом", – вважає керівник ГО "Вартові Закону України" Віктор Чарномський. "Крім цього, – продовжив громадський активіст, -  мною була подана заява про вступ у справу у ролі третьої особи, яка суддями не була розглянута з невідомих причин. Не було мені надіслано і повістки про дату та час розгляду, що також є, на моє глибоке переконання, цинічним порушенням моїх прав, адже заяву "про вступ"! подав через канцелярію суду шість днів тому.  Про слухання дізнався випадково, а тому буду оскаржувати дії колегії суддів до Вищої ради правосуддя”.

Колегія суддів у складі Сакалоша В. М., Гавдика З. В. та Кедик М. В., про яких йдеться мова, таки задовольнила заяву про відвід, подану перед початком засідання Ігорем Зваричем. Причини у них для цього були вагомі: за заявою про вчинення злочину, відповідальність за який передбачена ст.375 ч.2 ККУ (завідомо неправосудне рішення, міра покарання – від п’яти до восьми років позбавлення волі) щодо цих служителів Феміди внесені відомості до ЄРДР та розпочате досудове розслідування.

Як все було.

24 жовтня 2013 р. ЛОАС у складі суддів Мартинюка В. Я., Гавдика З. В., Ланкевича А. З. виніс завідомо неправосудну ухвалу  незаконним складом суду про передачу даної справи на розгляд Вищого адміністративного суду України. Відносно голови суду Ланкевича А.З. та його заступника Мартинюка В.Я. також відкрито кримінальне провадження за ст.375 ч.2 ККУ та розпочате досудове розслідування.

8 травня 2014р. Львівський апеляційний адміністративний суд, (практично через півроку –прим.) скасував вищенаведену ухвалу та направив справу назад - до суду першої інстанції.

Більше як два с половиною років справа пролежала в надрах окружного суду і певно ще довго покривалася там пилом, як би Ігор Зварич навесні 2016р. не вийшов з ув’язнення.

28 листопада 2016 р. колегія суддів ЛОАС, у якій беруть участь Сакалош В. М. та Кедик М. В., знову розглядає позов та повторно проголошує ухвалу… про передачу справи на розгляд до Вищого адмінсуду України!

30 січня 2017 р. ( трохи більше як місяць) суддями ЛААС знову скасовується незаконний вердикт цієї „горе-колегії” і справу вкотре направляють на розгляд до того ж самого суду, та ще й тим самим  вершителям правосуддя…

15 лютого 2017 р. Ігорем Зваричем була подана заява до прокуратури Львівської області, щодо вчинення проти нього суддями ЛОАС дій з ознаками службових злочинів.

Як раніше повідомляли ЗМІ, екс-суддя Ігор Зварич 12 січня 2016 року вийшов на свободу і повернувся до Львова.  

Сприяло цьому те, що Президент України Петро Порошенко 23 грудня підписав закон "Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув'язнення в строк покарання", відповідно до якого суди зобов'язані враховувати засудженим кожен день, проведений в слідчих ізоляторах, як два дня відбуття покарання.

1 липня 2015 року Постановою начальника Менської ВК-91 Ігорю Зваричу було надано дозвіл на проживання разом з членами його сім'ї в смт. Макошине, де розташована колонія.

У вересні 2011 року екс-голову Львівського апеляцийного суду Ігоря Зварича за одержання хабарів та інші злочини засудили до 10 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади судді та посади пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у державних установах строком на 3 роки з конфіскацією майна.

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти Зварича за звинуваченням у хабарництві в грудні 2008 року.

У ході обшуків у кабінетах і квартирах судді та його шести колег правоохоронці вилучили 1 млн доларів і 2 млн гривень. Однак  ці суми не стали підставою доля засудження судді.

Ігор Зварич заявив, що збирався передати гроші, знайдені в його кабінеті, церкві, щоб допомогти малозабезпеченим, а гроші, знайдені в кабінетах його колег, за словами Зварича, нібито призначалися на ремонт приміщення суду, де він працював.

Ігор Зварич написав у в'язниці книги Mein Kampf in Ukraine, Суддя комуніст і Суддя націоналіст, Бананове правосуддя. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ