Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стартує прийом робіт для участі у конкурсі “Честь професії”

Подавати свої матеріали для участі у конкурсі журналісти можуть включно до 20 березня 2024 року.

“Честь професії” - це конкурс професійної журналістики, який проводять з 2010 року. Організатором цьогорічного 15-го конкурсу незмінно виступає Національна асоціація медіа. Виявити та заохотити визнанням журналістські матеріали високої професійної якості та зробити акцент на важливій соціальній ролі та необхідності поваги до якісної журналістики - такими є головні цілі конкурсу, як зазначають організатори на офіційній сторінці

Для участі в конкурсі “Честь професії 2024” можна подавати роботи, які були оприлюднені в медіа з 1 лютого 2023 року до 31 січня 2024 року (включно). Позмагатися журналісти можуть за перемогу у номінаціях: найкраще інтерв’ю, репортаж, новинне висвітлення резонансної події, аналітику, розслідування та публіцистику. 

Організатори конкурсу також пропонують надсилати свої матеріали на спецномінації, як-от: “Найкращий матеріал на тему прав жінок, дотримання гендерної рівності”, “Найкращий матеріал на тему дотримання професійних стандартів та журналістської етики під час війни” тощо. 

У 2022 році наглядова рада конкурсу також визначила лауреатів у спецномінації “За відданість професії за найтяжчих умов”. Ними стали фотокореспонденти Мстислав Чернов і Євген Малолєтка, які висвітлювали події в Маріуполі з 23 лютого по 15 березня 2022 року. Минулого року перемогу в цій номінації здобув журналіст Олег Батурин за журналістське розслідування про історії бранців “руского міра” для LB.ua.

Стати учасником конкурсу може кожен, хто професійно займається журналістикою в Україні, незалежно від віку, типу медіа, жанру та сфери ЗМІ, регіону роботи та проживання. Подавати матеріал може журналіст, редакція або третя особа, проте лише по одному матеріалу на кожну із номінацій. Для цього необхідно зареєструватися в кабінеті учасника на сайті конкурсу, заповнити відповідну форму про участь та відкрити доступ до матеріалу за посиланням на файлообмінники/сайти не менше, ніж на 5 місяців з моменту подання заявки.

Цього року для кожної номінації визначено свій склад відбіркової комісії (4 експерти у кожній), яка формуватиме шортлист матеріалів, який вже оцінюватимуть журі - по троє експертів для окремої номінації. Серед них є ведучі, журналісти, медіатренери, редактори українських ЗМІ та представники громадських медійних організацій. Ознайомитись зі складом відбіркових комісій та журі можна за посиланням.

За 15 років проведення конкурсу організатори неодноразово впроваджували до проєкту зміни. Адже, наприклад, у 2010 році перші учасники подавали матеріали на інші номінації, ніж сьогодні. Їхні тексти мали відзначатися найкращою громадською позицією, найкращим поданням складної теми або резонансного матеріалу. Водночас, незмінно до сьогодні журналісти можуть надсилати свої твори на номінацію “Найкраще журналістське розслідування”, або ж на здобуття призу “Надія журналістики”. 

У 2023 році у конкурсі “Честь професії” змагалися 633 журналісти, які запропонували відбірковій комісії 1037 матеріалів. Лауреатами у номінації “Найкраще інтерв’ю” стали Дмитро Лиховій та Леся Шовкун за їхню розмову з письменницею Світланою Поваляєвою для “Новинарні”. Перемогу за “Найкращу аналітику” здобув відеоматеріал журналістів “Радіо Свобода” про базу стратегічних військових об’єктів у Криму. 

Для довідки: Загальнонаціональний Конкурс професійної журналістики «Честь Професії 2024» став можливим завдяки фінансовій підтримці Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ