Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суд над Медведчуком: що потрібно знати

У четвер, 13 травня, Печерський суд Києва обрав запобіжний захід народному депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, якого підозрюють у державній зраді.

Про це інформує OBOZREVATEL

О 12:50 Віктор Медведчук прибув до суду у супроводі охоронців у масках. Ті зробили для нього своєрідний коридор, водночас перекриваючи вхід у будівлю іншим присутнім. Нардеп заявив:

"Прокуратура просить арешт чи заставу 300 млн гривень. До цього органи влади зробили все можливе, щоби я не зміг заплатити ці гроші, тому що ви знаєте, що щодо мене та моєї дружини застосовані незаконно санкції РНБО і заблоковані всі рахунки з яких можна перераховувати, а також рахунки, з яких могли б надійти кошти, щоб забезпечити заставу. Є такі гроші, вони задекларовані, але на жаль, скористатися ними я не зможу". 

За його словами, він готовий до СІЗО, але "все буде нормально".

Водночас, нардеп заявив, що у нього достатньо багато друзів, які можуть внести за нього кошти. Зокрема, однопартієць Медведчука Вадим Рабінович заявив, що гроші на заставу "зберуть".

Сорок народних депутатів від ОПЗЖ звернулися до суду із заявами взяти свого лідера Віктора Медведчука під особисту поруку.

Під час засідання суддя Печерського суду В'ячеслав Підпалий звинуватив народних депутатів від ОПЗЖ, які прийшли підтримати Віктора Медведчука при обранні запобіжного заходу, у зневазі до суду. Зокрема Вадим Рабинович показав середній палець в камеру суду, яка вела онлайн-трансляцію.

Варто зауважити, що Медведчука захищають на суді п'ять адвокатів. Також в залі присутні його колеги по партії: Ілля Кива, Вадим Рабинович та Ринат Кузьмін. Згодом прибув  співголова ОПЗЖ Юрій Бойко.

Суддя Печерського райсуду Києва В'ячеслав Підпалий відхилив клопотання адвокатів про взяття Медведчука на поруки.

Прокурор зачитав текст підозри Медведчуку. У звинуваченні прозвучало, що Україна – суверенна держава і сама може вибирати свій вектор розвитку, а Медведчук не згоден з курсом розвитку.

"Маючи близькі зв'язки з президентом РФ Володимиром Путіним і заступником голови уряду РФ Дмитром Козаком, Медведчук почав займатися підривною діяльністю проти України", – говорив прокурор.

Сторона звинувачення вважає, що Медведчук проводив підривну діяльність в частині економіки і інформації. Поширював неправдиву інформацію для подальшої дестабілізації обстановки в Україні.

Прокурор запропонував встановити Медведчуку заставу в сумі 300 мільйонів 930 гривень. В обгрунтуванні такої суми він зачитав дані з декларації нардепа і його дружини Оксани Марченко, де містяться мільйонні доходи.

Під судом трапилася сутичка чоловіка з поліцією. Згодом там сталася невелика сутичка, через те, що активісти розгорнули банер "Медведчук підарешт". 

Один із прокурорів під час перерви заявив, що Медведчуку може загрожувати до 15 років позбавлення волі та конфіскація майна, якщо його визнають винним.

О пів на восьму активісти Нацкорпусу запалили фаєри біля будівлі суду, а потім розійшлися.

О 20:51 Суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня. Нардеп покинув будівлю суду.

Суд відпустив Медведчука під цілодобовий домашній арешт

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ