Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Суд скасував приватизацію Укртелекому

Господарський суд Києва ухвалив рішення про розрив приватизаційного договору між Фондом державного майна та ЕСУ (дочірня компанія СКМ і власник 92,79% акцій оператора) щодо Укртелекому. Про це повідомили в прес-службі оператора.

«З огляду на характер претензій Фонду державного майна і їх зв'язок з діями попередніх власників Укртелекому, ЕСУ вважає за необхідне досягти розумного компромісу щодо виконання приватизаційних зобов'язань», - наголошується в повідомленні компанії. 

Оператор відзначає, що таке рішення суду першої інстанції не вплине на поточну роботу компанії і реалізацію інвестиційних програм.

За результатами проведеної в лютому 2017 року підсумкової перевірки виконання покупцем договору про приватизацію від 2011 року було встановлено, що ЕСУ не виконує частину взятих на себе зобов'язань. Зокрема, мова йде про необхідність внесення інвестицій в грошовій формі і створенні і передачі в держвласність системи урядового зв'язку та відомчих мереж спеціального зв'язку.

Раніше екс-глава фонду Ігор Білоус розповідав, що після розірвання договору держава має намір стати міноритарієм в Укртелекомі в обмін на лояльність в умовах погашення боргів перед Ощадбанком і Укрексімбанком.

Укртелеком - монополіст на українському ринку фіксованого зв'язку. У 2011 році його викупила у держави компанія ЕСУ. За 92,79% акцій підприємства вона заплатила 10,57 млрд. грн. Але виявилося, що покупку частково профінансували два держбанки. За кілька тижнів до переказу на рахунок Фонду держмайна другого траншу за Укртелеком ЕСУ випустила облігації на суму 4,2 млрд. грн. В ході закритого розміщення їх викупили Ощад- і Укрексімбанк.

У 2013 році ЕСУ придбала СКМ Ріната Ахметова. Але викупити облігації у держбанків в повному обсязі компанія так і не змогла. У 2015 році їй лише вдалося відстрочити погашення до кінця 2017 року

ТВі

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ